Adók ölhetik meg a rezsicsökkentést

2013.02.05. 08:04

Áthárítanák a fogyasztókra az idén rájuk kivetett vezetékadót és a megemelt Robin Hood-adót a szolgáltatók – írja a Népszabadság. A lap úgy tudja, az áram- és gázszolgáltatók bíróságon támadták meg a Magyar Energia Hivatal (MEH) decemberi tarifadöntését. Szerintük a MEH által kihozott számadatok nem tükrözik a cégek valós költségeit, mivel a hivatal jelentősen csökkentette az alkalmazható tarifákat, lehetővé téve a kormányzat által megfogalmazott rezsicsökkentési célt.

A szolgáltatók keresete viszonylag egyszerű: a tarifáik kiszámítására léteznek képletek, amelyekbe „csak” be kell helyettesíteni bizonyos költségtételeiket. Ezekből pedig a hivatal meglátásuk szerint sokat egyszerűen kihagyott vagy éppen rosszul számolt.

A Népszabadság több forrásból is úgy tudja, hogy a keresetek egyik sarkalatos pontját az idén bevezetett új adók jelentik. Ez a vezetékek hossza után fizetendő közmű-, illetve a nyereség után járó, megemelt Robin Hood-adó. A két tételből a kormány idén összesen több tízmilliárd forint bevételt remélhet.

Mivel ez a szándék nyíltan szembehelyezkedik a kabinet által unos-untalan hangoztatott elvvel, miszerint az új adókat nem lehet átháríthatani a lakosságra, az érvelés elfogadása valószínűleg komoly nehézségekbe ütközhet, csakhogy a képlet szerint a tarifába valóban be kellett volna építeni az új adókat. A lap értesülései ezt azzal a szakértők szerint is kissé kényszeredettnek tűnő érveléssel hárította el eddig az energiahivatal, hogy a tavalyi költség-felülvizsgálat során az új adók még nem terhelték a cégeket, vagyis nem voltak „ismertek” – csakhogy, érvelnek a cégek, most már viszont kérhetik ennek beszámítását terheik közé.