Sára, Márió
-2 °C
1 °C
Index - In English In English Eng

A Barclays bank becsaphatta részvényeseit is

2013.02.12. 07:31

Felveti a megvesztegetés gyanúját, hogy a brit Barclays félrevezette befektetőit a bank 2008-as tőkeemelésével kapcsolatban, írja a Napi Gazdaság. A pénzintézet akkori bejelentése szerint a Manchester City futballklubot is birtokló Manszur sejk hárommilliárd fontot (jelenlegi árfolyamon 4,7 milliárd dollár) fektetett a Barclaysbe, ám a BBC vizsgálata szerint valójában az abu-dzabi kormány állt a tőkeemelés mögött. Szemben az RBS-szel és a Llyods TSB-vel, a Barclaysnak nem volt szüksége a kormány segítségére a pénzügy válság elmélyülése idején 2008 őszén.

Ezt annak köszönhették, hogy Katar és a BBC állítása szerint Abu-Dzabi hétmilliárd fonttal megemelte a tőkéjét. A bank szerint csupán fogalmazási hibát követtek el, amikor az arab üzletember saját befektetéséről beszéltek, miközben ténylegesen az Öböl menti állam befektetési alapja (IPIC) volt a befektető. Manszur sejk az IPIC elnöke.

Az IPIC 758 millió Barclays-részvény vásárlására szóló meghatalmazást kapott, amelyet a következő öt évben igen kedvező fix árfolyamon bármikor érvényesíthetett. A bank a Jerseyben bejegyzett, Manszur érdekeltségébe tartozó PCP Gulf Invest 3 javára bocsátotta ki az értékpapírokat, amelyeket előbb átvett az IPIC, majd ettől egy abu-dzabi kormánytisztviselő, majd tőle visszajutott az üzletemberhez.

Mhativel mindezek az üzletek Nagy-Britannián kívül köttettek, nem lehet kideríteni, ki húzott hasznot belőlük. Szakértők szerint ez felvetheti azt a gyanút, hogy az üzletsorozattal voltaképpen a Barclay megmentése érdekében megvesztegettek valakiket. Ezzel a többi részvényes előtt életképesnek állíthatták be a pénzintézetet, miközben esetleg nem volt az.