Mikor mászik be az adóhivatal a kasszákba?

2013.02.12. 07:21

A pénztárgép-rendelet tervezete elkészült, a pénztárgépek és az adóhivatal közötti elektronikus kapcsolat kiépítését előíró jogszabály hamarosan nyilvános lesz, közölte az NGM sajtóirodája lapunkkal.

Az azonban, hogy mikortól lép életbe a rendelet, csak akkor derül majd ki, ha a rendelet nyilvános lesz. Ettől a határidőtől függ azonban, hogy mennyi ideje lesz a gazdasági szereplőknek arra, hogy lecseréljék a pénztárgépeiket. Elvileg ezt április elsejéig meg kellene tenni, de ez az időpont tarthatatlannak tűnik, ezért a rendeletben várhatóan új dátum lesz.

Az NGM szerint az időpont meghatározásakor szempont volt az is, hogy valamennyi érintett megtehesse a szükséges lépéseket, és a rendelet ne állítsa megoldhatatlan feladat elé a hazai vállalkozásokat. Emellett a minisztérium arra is kiemelten figyelt, hogy meglegyen a törvénytől várt bevételnövekedés, emiatt pedig nem tolhatták tovább az előkészítést. Az NGM szerint ez azt jelenti, hogy „pár hónapon belül valamennyi hazai pénztárgép elektronikus kapcsolatban fog állni az adóhivatallal.”

Azt sem tudni még, hogy mennyivel fogja támogatni a kormány a pénztárgépek cseréjét. A csere ugyanis komoly összegbe is kerülhet. Balog Ádám, az NGM helyettes államtitkára korábban azt nyilatkozta, hogy akár tízmilliárd forinttal is támogathatja az állam a 250 ezer működő pénztárgépből lecserélendő mintegy nyolcvan százaléknyit. Ez a szám azonban alatta marad annak, amit a szakértők mondanak.

Nem kormányzati források szerint ugyanis majd négyszázezer pénztárgép van az országban, a NAV technikai tervezetéből pedig sejthető, hogy az összes aktív gépet le kell cserélni. Egy birtokunkba került dokumentum szerint nem küldő adóvevő-egységben gondolkodik az adóhatóság, hanem a gépbe épített, folyamatos adatkapcsolatra képes GPRS-készülékre. Emellett komolyan akkumulátorokat is be kell majd szerelni a gépekbe, azoknak ugyanis áram nélkül is működniük kell két napig, és képesnek kell lenniük két órányi folyamatos adattovábbításra is. Emellett egy minimum 16 gigabájtos merevlemez is kell a gépbe, hogy rögzíteni tudja majd az adatokat.

A most hatályos jogszabály szerint húsvétig kellene az ország összes gépét lecserélni, a szakmai szervezetek szerint viszont ez az időpont tarthatatlan. Egyelőre ilyen pénztárgép sincs forgalomban, nem, hogy a cserét el tudták volna kezdeni. A csúszással veszélybe kerülhet az a kilencvenmilliárd forint is, amit idén bevételként vártak a rendelkezéstől. Szakértők szerint az első évben a határidő teljesíthetetlensége miatt még inkább rá fog fizetni a kormány a cserére, de később valóban várható majd bevétel a pénztárgépek bekötéséből.

A parlament 2012 végén fogadta el azt a salátatörvényt, ami megágyaz annak az első Matolcsy-csomagban bejelentett eljárásnak, miszerint 2013-tól az ország összes pénztárgépe állandó kapcsolattal csatlakozik majd a Nemzeti Adó- és Vámhivatal rendszerébe.