Kutyából nem lett adóbevallás

2013.02.13. 10:24 Módosítva: 2013.02.13. 10:31

Egy fővárosi ebtenyésztőnél végzett adóellenőrzés azt bizonyította, hogy nemcsak szalonna, hanem adóbevallás és adófizetés sem lesz a kutyából – olvasható az adóhivatal szerdán kiadott közleményében. Mint kiderült, az igazolhatóan több mint 200 fajtatiszta kiskutyát értékesítő nő engedélyek nélkül folytatta tevékenységét, jövedelmét pedig eltitkolta a hatóság elől.

A budapesti ebtenyészető neten hirdette eladásra a westie fajtájú kiskutyáit, de balszerencséjére inkognitóban lévő adóellenőrök is felbukkantak állítólagos vásárlási szándékkal. A „vevők” 80 ezer forintot fizettek egy ebért és kutyatápot is vásároltak, de nyugtát, számlát nem kaptak. Az adóellenőrök megállapították, hogy a felkeresett személy évek óta foglalkozik kutyatenyésztéssel, továbbá kutyaeledelt is forgalmaz és igény szerint kutyakozmetikai szolgáltatást is nyújt.

A próbavásárlás tapasztalatai alapján indult, több évre és több adónemre kiterjedő adóellenőrzés során az is kiderült, hogy a tenyésztő semmilyen engedéllyel nem rendelkezett üzletszerű tevékenységének folytatásához, bevallásokat nem nyújtott be a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz, értékesítései, bevételei után sem áfát, sem egyéb közterhet nem fizetett.

A kiváltott származási lapok (törzskönyvek) tanúsága szerint a nő legalább 232 fajtatiszta kiskutyát adott el az elmúlt években, melyből a NAV megállapítása szerint csaknem 16 millió forint bevétele származott. A kutyakozmetika és a kutyaeledel értékesítése kapcsán további 10 milliós bevételt titkolt el.

A NAV regionális adó főigazgatósága a kockázatelemzések, az interneten és egyéb felületeken megjelenő hirdetések, valamint az adóhatósági rendszerekben fellelhető információk összevetése alapján azt valószínűsíti, hogy számos tenyésztő nem tesz eleget adófizetési kötelezettségének. Ezért a jövőben kiemelten vizsgálni fogjuk ezt a területet a fővárosban és Pest megyében.

Javasoljuk a tenyésztőknek, hogy tekintsék át adóbevallásaikat és amennyiben szükségesnek ítélik, pótolják adókötelezettségeiket. Ezt az ellenőrzés megkezdéséig adóbírság és késedelmi kamat nélkül, az önellenőrzési pótlék megfizetésével megtehetik.