Már nyomoznak az MNB-s adatszolgáltatás ügyében

2013.02.20. 22:22 Módosítva: 2013.02.20. 22:38

Nyomozást rendelt el a rendőrség, amiért a Magyar Nemzeti Bank 2008 és 2010 között több hazai pénzintézetről üzleti titkokat küldött az IMF-nek – írja a hirado.hu. A feljelentést az Állami Számvevőszék tette, amely a nemzeti bank működéséről szóló, múlt héten publikált jelentésben azt írta: a jegybank üzleti titkokat adott át a hazai bankok működéséről a Valutaalapnak. Az MNB már akkor visszautasította, hogy törvénytelenül továbbítottak volna adatokat az IMF-nek.

Érdekes, hogy Domokos László ÁSZ-elnök a múlt héten még azt mondta: „nem lát okot büntetőfeljelentésre”, ám a fideszes Puskás Imre, a parlamenti költségvetési bizottságának alelnöke erre azt mondta: „természetesen ez nem azt jelenti, hogy ez teljesen kizárt”.

A rendőrség hivatali visszaélés, illetve gazdasági titok megsértése miatt nyomoz, egyelőre ismeretlen tettes ellen. A Fővárosi Főügyészség az ügyben feljelentés-kiegészítést rendelt el, amelynek teljesítésével a Budapesti Rendőr-főkapitányságot bízta meg – nyilatkozta a Híradónak a Fővárosi Főügyészség szóvivője. Bagoly Bettina hozzátette: a nyomozó hatóság a feljelentés kiegészítése után hivatali visszaélés, valamint gazdasági titok megsértése bűntettének gyanúja miatt elrendelte a nyomozást.

Domokos László számvevőszéki elnök múlt szerdán arról beszélt: a jegybank korábbi működése két szempontból sem volt törvényes. Ezek egyike egy kisebb súlyú, az iratkezelési gyakorlattal kapcsolatos szabálytalanság volt, a másik pedig az adatok továbbításának ügye. A másikról azt mondta: a nemzetközi szervezetektől a magyar állam által lehívott hitelekkel kapcsolatban a jegybank a hatáskörét túllépve, felhatalmazás nélkül, a hitelintézeti törvény előírásait megsértve, az üzleti titkok körébe tartozó adatokat szolgáltatott a hét legnagyobb kereskedelmi bankról a Nemzetközi Valutaalapnak (IMF-nek) 2010. augusztus 23-ig.

A Magyar Nemzeti Bank már az ÁSZ-vezető bejelentését követően jelezte, hogy vitatja a számvevőszék megállapításait. „Az Állami Számvevőszék a hitelintézeti törvényre hivatkozik. Ez a törvény azonban nem zárja ki azt, hogy az IMF által jogosan igényelt adatokat a Magyar Nemzeti Bank továbbítsa” – közölte Simon András, az MNB kommunikációs igazgatója. Az MNB közleménye szerint „az ÁSZ jelentése számos tényekkel nem alátámasztott, valótlan állítást tartalmaz”, és megjegyezték azt is: „a jegybank működése törvényes”, és „a hitelfelvétellel összefüggő, IMF-nek történő adatszolgáltatással nem lépte túl a hatáskörét, a jegybank iratkezelési rendszere pedig megfelelt a jogszabályokban előírt tartalmi előírásoknak”.

A Fidesz, illetve az országgyűlés költségvetési bizottságának fideszes alelnöke bejelentette: jövő hétfőre kezdeményezik Simor András jegybankelnök meghallgatását.