Csilla, Noémi
11 °C
28 °C

Lengyelország két év múlva kész az euróra

2013.02.26. 14:45

Lengyelország 2015-re teljesíti az euróövezeti csatlakozáshoz szükséges valamennyi feltételt, és csak ezután dönt arról, hogy mikor vezeti be az eurót - közölte Bronislaw Komorowski lengyel elnök kedden. Az államfő szerint a kritériumok teljesítése erősíti a lengyel gazdaságot és növeli versenyképességét. A Reuters által megkérdezett 23 helyi és külföldi bank szerint Lengyelország 2019-ben vezetheti be az eurót, miután előzőleg egy időt eltölt az euróövezet "előszobájának" tartott ERM-2 árfolyamrendszerben.

Donald Tusk kormányfő a múlt héten szintén azt mondta, hogy Lengyelország 2015-ben dönthet az euró bevezetéséről, ezt megelőzően azonban a parlamentnek kétharmados többséggel alkotmányt kell módosítania, ami lehetővé teszi az új fizetőeszköz bevezetését. Ilyen kétharmados parlamenti többség elérése egyelőre kizárt, a legnagyobb ellenzéki párt népszavazást akar az euró bevezetéséről. Piotr Lysienia, a lengyel Bank Pocztowy vezető elemzője arra emlékeztetett a hétvégén, hogy "Szlovákiának 5-6 évre volt szüksége az euróövezeti csatlakozáshoz, amivel kapcsolatban politikai konszenzus volt. Lengyelországban ez hiányzik és most még az euróövezeti válság végét is meg kell várni".

Egy nemrég ismertetett felmérés szerint a lengyeleknek kevesebb mint egyharmada cserélné le a zlotyt euróra, miközben Lengyelország az euróövezeti csatlakozáshoz szükséges egyetlen feltételnek sem tesz eleget jelenleg.