Szavazhatnak az euróról a lengyelek

2013.03.28. 07:35 Módosítva: 2013.03.28. 07:38

Nem vagyok az ellen, hogy az eurózónába való belépésről való népszavazás bekerüljön az alkotmányba − mondta kedd este Donald Tusk lengyel miniszterelnök, írja a Napi Gazdaság.

A jobbközép politikus pártja ugyan támogatja a valutaövezethez való csatlakozást, amire Lengyelország Magyarországhoz hasonlóan nemzetközi szerződésben is kötelezettséget vállalt, ám Tusk korábban éppen erre hivatkozott a népszavazás elutasításakor, mondván, Európai Unióba történő belépés megszavazásával a lengyel nép már jóváhagyta az eurót is.

A közvélemény azonban az európai adósságválság kezdete óta egyre inkább más állásponton van − a legfrissebb közvélemény-kutatások szerint a lengyelek 62 százaléka elutasítja a zloty euróra cserélését −, és erre alapozva az ellenzék hangosan követelte a népszavazás kiírását.

Várhatóan 2015-ig amúgy sem teljesítené az ország a maastrichti követelményeket, és onnantól kezdve is legalább két évet el kellene tölteni az ERM2 árfolyamsávban. A várható elutasítással azonban még tovább csúszhat a lengyel euróbelépés − ami nem feltétlenül baj, hiszen a válságból részben éppen a zloty leértékelődése miatt jött ki jól a lengyel gazdaság.