Magyarország a rossz példa a lengyeleknek

2013.02.20. 17:01 Módosítva: 2013.02.20. 17:06

A lengyel nemzeti légitársaság, a Lot 157,1 millió zloty (50,5 millió dollár) nettó veszteséggel zárta a tavalyi évet. Ez kicsivel nagyobb a 2011-es 145,7 milliós éves veszteségnél. A szerdán a lengyel parlament kincstárügyi bizottsága elé terjesztett adatok szerint a társaság üzemi vesztesége 115 millió zloty volt.

Rafal Baniak kincstárügyi miniszterhelyettes a bizottság előtt elmondta, remélhetőleg rövidesen el lehet fogadni a Lot reorganizációs tervét, és módosítani a légitársaságról szóló törvényt. A jogszabály ugyanis jelenlegi formájában nem teszi lehetővé a tulajdonosi struktúra megváltoztatását.

A lengyel kormány viszont a lehető leggyorsabban szeretné privatizálni a pénzügyi nehézségekkel küzdő társaságot. Sebastian Mikosz, a Lot vezérigazgatója a múlt héten elmondta, hogy az idén jelentősen előre kell haladnia a privatizációnak, mert csak így lehet megmenteni a vállalatot a csődtől és a felszámolástól. A társaságot egy decemberben folyósított 127 millió dolláros állami hitel tartja talpon, és várhatóan további kormánytámogatásra lesz szüksége.

Korábban Donald Tusk miniszterelnök azt mondta, hogy a kormány meg akarja menteni a Lotot, „de nem minden áron”.

Mikosz hangsúlyozta, hogy a Lot eltűnésével csökkenne Lengyelország gazdasági vonzóképessége. Utalt a Malév példájára, amelynek Budapestről és Budapestre indított 100 járata közül csupán 17-et nyitottak újra más légitársaságok.