Szabina
7 °C
19 °C
Index - In English In English Eng

Negyven interjúból lesz egy állás

2013.02.27. 17:15

A célzott álláskeresés során nagyjából minden ötödik elküldött önéletrajzból lesz állásinterjú; a sikeres elhelyezkedéshez átlagosan mintegy 40 jelentkezésre van szükség. A munkaerő-piaci érvényesüléshez frissdiplomásként a leginkább jó nyelvtudásra, kommunikációs készségre és önálló munkavégzési képességre van szükség – derül ki a Budapesti Gazdasági Főiskola (BGF) által végzett kutatásból.

A felmérés szerint a 2011-ben végzett hallgatók 43 százaléka már az abszolutórium megszerzésekor rendelkezett főállású munkaviszonnyal. A végzéskor még főállással nem rendelkező hallgatóknak a záróvizsga letételét követően átlagosan 3,5 hónapra volt szükségük a sikeres elhelyezkedéshez: a megkérdezettek 36 százaléka 1 hónapon belül, 58 százaléka 4 hónap alatt talált magának munkát.

A frissdiplomások a legtöbb esetben (44 százalék) a megszokott úton, azaz álláshirdetésre való jelentkezés útján helyezkednek el. Személyes ismeretség révén a megkérdezettek ötöde tudott munkát találni. Jól járhatnak azok, akik korábbi szakmai gyakorlati helyükön jól teljesítenek: ezt bizonyítja, hogy a megkérdezettek 11 százalékát alkalmazták ezeknél a cégeknél

A megkérdezettek 83 százaléka jelenleg alkalmazottként dolgozik. Az alkalmazottak többsége beosztott diplomás (67 százalék), míg 10 százalékuk közép-, 8 százalékuk alsóvezető. Felsővezetőként a válaszadók 2 százalék a dolgozik, 14 százalék pedig nem diplomás beosztott pozícióban van.

A kutatásba bevont öregdiákok vélekedése szerint a munkaerő-piaci érvényesüléshez az elhelyezkedés során elsősorban jó nyelvtudás, jó kommunikációs készség és az önálló munkavégzés készsége szükséges. A diploma minősítését, a külföldi tapasztalatot vagy az elméleti felkészültséget ezzel szemben a munkáltatók a megkérdezettek szerint kevésbé veszik figyelembe.

A felmérésbe bevont öregdiákok a jelenlegi munkájukkal kapcsolatban inkább elégedettnek mutatkoztak. Munkahelyük szakmai, tartalmi és tárgyi körülményeivel voltak a leginkább elégedettek, de a munka személyi körülményeivel kapcsolatban is alapvetően pozitív válaszok születtek. A fizetésre és juttatásokra vonatkozó kérdésekből kiderült, hogy a volt BGF-es hallgatók jelenlegi nettó átlagkeresete 224 ezer forint körül alakult.