Zsófia
16 °C
22 °C
Index - In English In English Eng

Adókedvezményt kérnek a Mal beszállítói

2013.03.04. 16:41

A Nemzeti Fejlesztési Minisztériummal, a helyi önkormányzattal és az adóhatósággal kezdenek tárgyalásokat a csődbe ment, és állami vagyonfelügyelő irányítása alá került Mal Zrt. beszállítói. A tárgyalások a munkahelyek megmentéséről, illetve a vállalkozások adókötelezettségeinek teljesítéséről, esetleges csökkentéséről vagy átütemezéséről szólnak majd – erről egyeztek meg az érintettek hétfői találkozójukon.

Az Ipartestületek Országos Szövetsége (Iposz) meghívására mintegy harminc vállalkozás (amely ötszáz munkahelyet jelent) vett részt a megbeszélésen, amelyen elhatározták, hogy tárgyalásokat kezdenek a Nemzeti Fejlesztési Minisztériummal arról, miként lehetne megmenteni a mintegy 200 beszállítónál lévő több ezer munkahelyet – közölte az IPOSZ elnöke hétfőn.

Németh László hozzátette: az ajkai vállalkozások tárgyalásokat kezdeményeznek a helyi önkormányzattal adókötelezettségeik teljesítéséről. Hiszen hamarosan iparűzési adót, építményadót is fizetni kell, a Mal beszállítóinak nagy része viszont elérte teljesítőképessége határát.

Németh László beszélt arról, hogy a beszállítók megkeresik az adóhatóságot is, hogy van-e lehetősége az érintett vállalkozásnak a ki nem fizetett Mal-számlák elszámolására az adójában, illetve, hogy milyen módon ütemezhetők át az önhibájukon kívül nehéz helyzetbe került beszállítók adókötelezettségei. A következő tárgyalásra - amelyre még több vállalkozás jelezte részvételét - meghívják a minisztérium, az adóhatóság, az önkormányzat képviselőit és a felszámolóbiztost is.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium szerdán jelentette be, hogy a Mal Zrt. irányítását állami vagyonfelügyelő veszi át. A 2012 szeptemberében stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetté minősített Mal irányítását és folyamatos működtetését az állami tulajdonú Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft. veszi át.

A tárca tájékoztatása szerint az intézkedés közvetlen kiváltó oka, hogy az illetékes bíróság a társaság ellen egyik hitelezője által benyújtott kérelem alapján elrendelte a felszámolási eljárás megindítását - áll a közleményben. Hangsúlyozták, hogy a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. biztosítja a megfelelő forrást a munkahelyek megőrzését szolgáló, ésszerű intézkedésekre.