Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Pert vesztett a Magyar Telekom

2013.04.22. 11:20

Pert vesztett a Magyar Telekom a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetségével (FEOSZ) szemben a sárgacsekk-díj kapcsán indult eljárásban. A Fővárosi törvényszék kimondta, hogy a Magyar Telekom Nyrt. indokolatlanul korlátozta a fogyasztók számlakiegyenlítési lehetőségét, semmi sem magyarázta azt, hogy a számla befizetésének módjai között különbséget tegyen. A szolgáltató ugyanis a Távszámla online alapon működő fizetési rendszer keretében, valamint a csoportos átutalási megbízással és az eseti banki átutalással történő számlafizetéskor nem számított fel külön díjat a fizetésért.

Mint azt korábban megírta az Index a Telekom bruttó 142 forintot számlázott ki a lakossági fogyasztóinak. A csekkdíjat nemcsak azoknak kellett megfizetni, akik sárga csekken fizettek, hanem azoknak is, akik a Magyar Telekom valamelyik értékesítési pontján, a T-Pontokban fizették be az összeget. A FEOSZ már akkor tiltakozott, szerintük az eljárás sérti a fogyasztók érdekeit, ráadásul a díjért cserébe semmilyen valós szolgáltatást nem kapnak. Hasonló díjat vezett be korábban a Telenor és az Invitel is, azonban őket is beperelték. A Vodafone a korábbi cégekkel ellentétben pozitív ösztönzőt vezetett be, 200 forintos kedvezményt nyújtott azoknak, akik elektronikus számlát kérnek.

A Telekom által bevezett díjat tavaly november óta nem szedik be egy törvénymódosítás miatt. A Fővárosi Törvényszék a megállapította, hogy a Magyar Telekom Nyrt. által 2012. május 1. és 2012. november 17-e között alkalmazott vonatkozó általános szerződési feltételek tisztességtelenek, épp ezért azokat a szolgáltatóval szerződő valamennyi fogyasztóra nézve érvénytelennek nyilvánította.

A cég álláspontja szerint gyakorlatának helyességét támasztja alá a média és hírközlési biztossal létrejött megállapodás is. Ennek eredményeképpen a leginkább rászorulók és kizárólag vezetékes szolgáltatást igénybevevő nyugdíjas előfizetők igény esetén 2012. szeptember elsejétől mentesülhettek a tranzakciós díjfizetés alól. A FEOSZ azt szeretné, ha a Telekom elfogadná az ítéletet és visszafizetné a befizetett pénzt. A Telekom fellebbezéssel fog élni a döntés ellen.