Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Zsigó: A baloldal a valódi dohányügyről akarja elterelni a figyelmet

2013.04.26. 17:42

A Fidesz szóvivője szerint a trafikpályázatok eredményét kritizáló baloldal el akarja terelni a figyelmet "az ő valódi dohányügyükről", ráadásul a dohányboltok esetében is a multicégek érdekeit képviselik.

Zsigó Róbert pénteki budapesti sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: a baloldal láthatóan nagy bajban van, mert állandóan dohánykérdésről beszél, holott "a valódi dohányügyről" kellene, arról, hogy "az alvilággal is szövetkeztek, és az alvilágtól a dohányt is elfogadták volna azért, hogy 2010-ben ne bukjanak meg a választásokon".

Szerinte a baloldal kezd erkölcsileg vállalhatatlanná válni. A kormánypárt szóvivője kijelentette: nyílt, törvényes folyamat alapján bírálták el a trafikpályázatokat. A korábbinál jóval kevesebb, 5-6 ezer trafik működik majd Magyarországon a jövőben, ami természetesen érdeksérelmekkel jár, ám ezzel 5-6 ezer családi vállalkozás kap lehetőséget üzemeltetésre, nem pedig multik, magyarázta.

Zsigó Róbert, mint bajai polgármester több nyertes családi vállalkozást személyesen is ismerhet környékéről. Rácz Péter helyi vállalkozónak a Facebook szerint ismerőse Zsigó felesége, Rácz felesége pedig az a Ráczné Granyák Ildikó, aki három koncessziót is nyert a városban (Rácz emellett a Facebookon követője Zsigónak).

Minden jel szerint ismeri Zsigót az az Éberfy István bajai vállalkozó is, akinek cége, a Creatum támogatója a bajai közéletnek, segítettek már a bajai szabadstrandok öltözőinek építésében, de a helyi gyermekkosárlabda csapatot is támogatják, emellett többször dolgoztak már az önkormányzatnak is. A vállalkozó három koncessziót vitt el.

Más bajai nyertesekről már korábban írtunk, a Tabán Trafikos Gácser Rezső és a szintén tabános Werner Ferenc László és fiának felesége, Werner Ádám Lászlóné nyert koncessziót. (Erről a szálról itt olvashat részletesebben.)

Zsigó: Nyilván ismerem az ott lakókat

"A 38 ezer fős Baja polgármestereként nyilvánvalóan ismerem a településemet, az ott lakókat, és ők is ismernek engem személyesen vagy akár a Facebookon. Ha közöttük van állami pályázaton nyertes, gratulálok neki; ha van közöttük olyan, aki nem nyert, sajnálom. Egyik sem az én döntésem, a pályáztatást az erre törvényi felhatalmazással bíró Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit  Zrt. végezte. Mint parlamenti képviselő jól tudom - ahogy nyilvánvalóan Önök is-, a dohányáru-kiskereskedelem szabályai jelentősen változtak, jóval kevesebb helyen lehet árusítani és pályázati úton lehet elnyerni az árusítást jogát" - reagált cikkünkre a Fidesz szóvivője.