Zsigó: A baloldal a valódi dohányügyről akarja elterelni a figyelmet

2013.04.26. 17:42

A Fidesz szóvivője szerint a trafikpályázatok eredményét kritizáló baloldal el akarja terelni a figyelmet "az ő valódi dohányügyükről", ráadásul a dohányboltok esetében is a multicégek érdekeit képviselik.

Zsigó Róbert pénteki budapesti sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: a baloldal láthatóan nagy bajban van, mert állandóan dohánykérdésről beszél, holott "a valódi dohányügyről" kellene, arról, hogy "az alvilággal is szövetkeztek, és az alvilágtól a dohányt is elfogadták volna azért, hogy 2010-ben ne bukjanak meg a választásokon".

Szerinte a baloldal kezd erkölcsileg vállalhatatlanná válni. A kormánypárt szóvivője kijelentette: nyílt, törvényes folyamat alapján bírálták el a trafikpályázatokat. A korábbinál jóval kevesebb, 5-6 ezer trafik működik majd Magyarországon a jövőben, ami természetesen érdeksérelmekkel jár, ám ezzel 5-6 ezer családi vállalkozás kap lehetőséget üzemeltetésre, nem pedig multik, magyarázta.

Zsigó Róbert, mint bajai polgármester több nyertes családi vállalkozást személyesen is ismerhet környékéről. Rácz Péter helyi vállalkozónak a Facebook szerint ismerőse Zsigó felesége, Rácz felesége pedig az a Ráczné Granyák Ildikó, aki három koncessziót is nyert a városban (Rácz emellett a Facebookon követője Zsigónak).

Minden jel szerint ismeri Zsigót az az Éberfy István bajai vállalkozó is, akinek cége, a Creatum támogatója a bajai közéletnek, segítettek már a bajai szabadstrandok öltözőinek építésében, de a helyi gyermekkosárlabda csapatot is támogatják, emellett többször dolgoztak már az önkormányzatnak is. A vállalkozó három koncessziót vitt el.

Más bajai nyertesekről már korábban írtunk, a Tabán Trafikos Gácser Rezső és a szintén tabános Werner Ferenc László és fiának felesége, Werner Ádám Lászlóné nyert koncessziót. (Erről a szálról itt olvashat részletesebben.)

Zsigó: Nyilván ismerem az ott lakókat

"A 38 ezer fős Baja polgármestereként nyilvánvalóan ismerem a településemet, az ott lakókat, és ők is ismernek engem személyesen vagy akár a Facebookon. Ha közöttük van állami pályázaton nyertes, gratulálok neki; ha van közöttük olyan, aki nem nyert, sajnálom. Egyik sem az én döntésem, a pályáztatást az erre törvényi felhatalmazással bíró Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit  Zrt. végezte. Mint parlamenti képviselő jól tudom - ahogy nyilvánvalóan Önök is-, a dohányáru-kiskereskedelem szabályai jelentősen változtak, jóval kevesebb helyen lehet árusítani és pályázati úton lehet elnyerni az árusítást jogát" - reagált cikkünkre a Fidesz szóvivője.