Olvasható a Laborc-meghallgatás

2013.04.25. 18:16
Nyilvánossá tették Laborc Sándor, a Nemzetbiztonsági Hivatal egykori főigazgatójának tavaly novemberi meghallgatásának jegyzőkönyvét. A korábban nyilvánosságra került dokumentumok szerint Laborc többször találkozott az alvilág egyik legbefolyásosabb szereplőjének tartott Portik Tamással 2008-ban. A meghallgatáson Laborc nem tudta, hogy a bizottság rendelkezik a találkozók hanganyagával, ezért több ellentmondásba is keveredett.

Feloldották a titkosítás alól Laborc Sándor tavaly novemberi Nemzetbiztonsági Bizottsági meghallgatásának jegyzőkönyve. Laborc Sándor, a Nemzetbiztonsági Hivatal egykori főigazgatója és Portik Tamás, a gyanú szerint az alvilág egyik legbefolyásosabb szereplője 2008-ban korrupt tisztviselőkről és a későbbi esetleges kormányváltás elkerülésének módjáról beszélgettek. A meghallgatás idején Laborc nem tudta, hogy a bizottság rendelkezik a korábbi találkozók hanganyagával, ezért több ellentmondásba is keveredett.

Egy, vagy két találkozó?

A közzétett leiratok szerint Laborc kétszer találkozott Portikkal, ahol az NBH vezetőjét  többek között olyan lehetőségek érdekelték, ahol bírákat, ügyészeket politikusokat tudnának befolyásolni. Portik 150 százalékig elkötelezett volt az MSZP mellett, „kuplerájban is érdekelt vagyok (...) készüljön felvétel esetleg?” – ajánlotta fel korrupt hivatalnokokra vonatkozóan. Mind a ketten tartottak a kormányváltástól, Portik attól félt, hogy akkor őt elviszik. „Lehet, hogy engem is elvisznek akkor”, reagál Laborc.

Laborc a meghallgatáson ezzel szemben csak egy találkozóra emlékezett, ahol Portik a rendőrségi korrupcióról mondott semmitmondó tényeket („Portik Tamás közlésében ez körülbelül annyi volt, hogy van rendőri korrupció” – mondta a meghallgatáson Laborc), Laborc pedig a maffiavezér visszatérése kapcsán akarta elkerülni a bandaháború kiújulását. A leirat tanúsága szerint viszont Portik részletesen mesélt korrupt nyomozókról és bírókról, az 1998-as robbantásokról és a kormányváltás elkerüléséről is.

A bizottság tagjai többször is rákérdeztek, hogy volt-e szó MSZP-s politikusok támogatásáról, szóba kerültek-e ellenzéki politikusok nevei, vagy, hogy volt-e politikai elkötelezettsége Portiknak. Laborc a válaszokra többnyire nem emlékezett, a leiratok szerint azonban ezeket a témákat a két férfi részletesen átbeszélte. Portik például felajánlotta egy internetes oldalakat működtető vállalkozását, aminek napi látogatottsága 4-500 ezer körül alakul.

Portik kifejezte hűségét a Laborc felé: „én bármit 150 százalékig elhatároztam, régóta a lelkemben, meg a szívemben. Nem hiszem, hogy tudnak olyat kérni, amit ne tennék meg” – utalt alig félreérthetően politikai beállítottságára.

Nettó hülyének nézett mindannyiunkat

A bizottság fideszes tagjai nehezen viselték, hogy Laborc ellentmondásba keveredett a két találkozó hanganyagával. „Nem gondoltuk, hogy Laborc ilyen gátlástalansággal hazudik az arcunkba” – mondta akkor Gulyás Gergely, párttársa, Kocsis Máté szerint pedig Laborc ”nettó hülyének nézett mindannyiunkat”. „A volt főigazgató az ügy érdemére vonatkozóan folyamatosan valótlanságokat állított, holott a bizottság tagjai előtt voltak a hiteles dokumentumok” – mondta a jegyzőkönyv közzététele után csütörtökön Kocsis.

Molnár Zsolt, a Nemzetbiztonsági Bizottság MSZP-s elnöke igyekezett hűteni a kedélyeket: Laborcot „igazmondási kötelezettség nem terheli” és az itt elhangzottaknak nem lesznek büntetőjogi következményei. Szerinte nincs értelme Laborcot minden egyes elmondott mondatát szembesíteni a találkozók leiratával, mert „ezzel az információval nem tudunk élni, zárt ülésen vagyunk”.

„Szellemesen azt is mondhatnánk, hogy az igazság minden részletét nem fejtette ki nekünk” –foglalta össze a meghallgatást a levezető elnök.