Visszariadtak a lengyelek az unortodox politikától

MTI/Index
2013.06.11. 06:21

A lengyel kormány a jövő héten hoz nyilvánosságra egy jelentést a nyugdíjrendszer felülvizsgálatáról. Korábban Jolanta Fedak munkaügyi és társadalompolitikai miniszter egyik nyilatkozata alapján elemzők azt valószínűsítették, hogy a kormány növekedés-élénkítő programjának keretében államosítani fogják a 2012-ben mintegy 235 milliárd zlotyra (15,3 ezer milliárd forint) rúgó magánnyugdíjpénztári vagyont.

A nagy piaci szereplők azonban már a híresztelésekre is nyugtalankodni kezdtek, hiszen a lengyel kormány 2010 decemberében már csökkentette a magánpénztárakat megillető járulékot a járulékköteles jövedelem 7,3 százalékáról 2,3 százalékára, a fennmaradó 5 százalékot pedig egy, az állami alap által kezelt számlára irányították át.

A nyugdíjrendszerről szóló átfogó jelentés elkészülésekor a lengyel közszolgálati tévének adott interjújában azonban hétfőn Donald Tusk leszögezte: „Ki van zárva, hogy az állam elvegye a magánnyugdíjpénztárak vagyonát”. A miniszterelnök azonban hozzátette: "Felmerült viszont az önkéntesség elve, vagyis hogy a lengyelek eldönthetik, milyen formában gyűjtik nyugdíjukat".

Tusk az interjúban arról is beszélt, hogy a következő parlamenti választásokon is indulni akar a kormányfői posztért. Ezzel nagyjából véget is vetett annak a találgatásnak, miszerint 2014-től ő válthatja az Európai Bizottság élén José Manuel Barrosot.