Dömötör
-1 °C
14 °C

Varsó is államosítaná a nyugdíjakat?

2011.08.23. 11:14 Módosítva: 2011.08.23. 11:34

A magánnyugdíj-pénztárak megszüntetését és pénzüknek a költségvetésbe olvasztását javasolja Jolanta Fedak lengyel munkaügyi miniszter – írja a Napi.hu.

Jobb helye lenne a költségvetésben a magánnyugdíj-pénztárak vagyonának, amelyek csak eltőzsdézik az emberek pénzét - nyilatkozta Jolanta Fedak lengyel munkaügyi és társadalompolitikai miniszter, aki már több mint egy éve harcol az OFE, a nyílt nyugdíjalapok, vagyis a nyugdíjrendszer második pillérének megszüntetéséért.

Most, hogy a tőzsde mélyrepülése súlyos károkat okozott a magánnyugdíj-pénztáraknak, elérkezettnek látta az időt, hogy újabb támadást indítson.

A pénzügyminiszter szerint marad minden

Az októberben tartandó parlamenti választások után nem fog megváltozni a magánnyugdíj rendszer, amennyiben a mostani kormány marad hatalmon - jelentette ki egy rádióinterjúban az ország pénzügyminisztere.

Jacek Rostowski elmondta: nem fogják csökkenteni az állami nyugdíjalapból a magánnyugdíj pénztárakba való átutalás nagyságrendjét. Az év elején elfogadott nyugdíjtörvény értelmében a nyugdíjjárulékokból származó befizetések 2,3 százaléka megy a magánnyugdíj pénztárakba a korábbi 7,3 százalék helyett. A fennmaradó 5 százalék az állami nyugdíjalapban marad.

A kormány szerint 2020-ig mintegy 195 milliárd zlotyval (12.980 milliárd forinttal) csökkenhet így az állam adósságterhe.
(MTI)

Az OFE-kben több mint 235 milliárd zloty (15,3 ezer milliárd forint) gyűlt össze, ebből - a törvényes előírásoknak megfelelően - 83 milliárdot a tőzsdén fektettek be. Az év eleje óta az alapok 3-4 százalékot vesztettek értékükből, a szakértők szerint azonban a nyugdíjpénztáraknál hosszú távon kell tervezni, vagyis semmiképp sem lehet katasztrófáról beszélni.

Ennek ellenére a parasztpárti (PSL) politikus Dziennik Gazeta Polskának adott interjújában kifejtette: a magánnyugdíj-pénztári pénzeket a gazdaság fejlesztésére, például az infrastruktúrára kellene fordítani, ahelyett, hogy a tőzsdén tennék kockára azokat. Mint mondta, ha ezt a több mint 200 milliárd zlotyt spekuláció helyett az ország fejlesztésébe fektetnék, a jövőbeli nyugdíjak nemcsak nagyobb biztonságban volnának, hanem magasabbak is lennének.

A vezető lengyel gazdasági napilap, a Gazeta Prawna szerint Fedak javaslatára oda kell figyelni, hiszen a nagyobbik kormánypárt, a Polgári Platform (PO) már előző javaslatától is elzárkózott, majd mégis végrehajtotta a magánnyugdíj-pénztári befizetések jelentős részének átirányítását az állami rendszerbe. Ez a májusban indított változás két év alatt 18 milliárd plusz bevételt jelent, ami jelentősen hozzájárul a költségvetés hiányának csökkentéséhez. A következő lépés a magánnyugdíj-pénztárak teljes államosítása lehet.