Nem a magyar Praktiker csődölt be

2013.07.30. 16:27 Módosítva: 2013.07.30. 16:27

A Max Bahr egységes további üzemeltetése lehetetlenné vált, miután egy kereskedelmi hitelbiztosító vállalása ellenére nem tudja a Max Bahr csoporttal üzleti kapcsolatban álló beszállítókat biztosítani – közölte a Praktiker magyarországi leánycége.

A Max Bahr áruházak termékutánpótlása így nem garantált a továbbiakban. A Max Bahr társaság a felelős hamburgi kerületi bíróságnál kérelmezi a felszámolási eljárás megindítását eladósodás és fizetésképtelenségre hivatkozva. A felszámolási eljárás a Praktiker Csoport alábbi társaságait érinti: Baumarkt Max Bahr Geschäftsführungs GmbH, Baumarkt Max Bahr GmbH & Co. KG, Baumarkt Max Bahr Warenhandels GmbH, Baumarkt MB Vertriebs GmbH.

A Baumarkt Praktiker International GmbH működési körébe tartozó külföldi üzletág nem érintett az ügyben. Utóbbi cég száz százalékos tulajdonosa a barkácsáruház magyrországi Praktiker Építési- és Barkácspiacok Magyarország Kft.-nek.

Viszont a német Praktiker csődje – mint írtuk néhány hete – áttételesen jelzi, hogy a hazai barkácsboltok is bajban vannak. Tavaly év végéig öt ilyen cég működött Magyarországon, már csak négy van, de szakértők szerint ennyi sem maradhat. A szektor 2008-ban még képes volt nyereséget termelni, ez pár év alatt hatalmas veszteségbe fordult. Az ingatlanpiac és a hitelezés összecsuklása nehezítette meg a láncok életét, most azok hullanak el, akik a válságra reagálva rossz üzleti stratégiát választottak.