81,4 százalékon áll az államadósság

2013.08.21. 11:05

A GDP 81,4 százalékára nőtt az államháztartás adóssága a második negyedév végén, az adósság tavaly év végi szintje még csak 79,2 százalék volt, az első negyedév végén viszont már 82,4 százalék, derült ki az MNB közleményéből.

Az adósságszint alakulásában két hatás érvényesült. Egyrészt több lett a hitelünk, mivel 226 milliárd forinttal több hitelt vettünk fel, mint amennyit törlesztettünk, ezt a hatást viszont ellensúlyozta a forint erősödése, amely 315 milliárd forinttal csökkentette az állományt. Az IMF-nek idő előtt törlesztett pénz a következő negyedéves statisztikát szépíti majd.

A kötelezettségek közül jelentősen növekedett a központi kormányzat hosszú lejáratú értékpapír- és hitelállománya, amiben a legnagyobb szerepet a második negyedévben lezajlott önkormányzati adósságátvállalás játszotta, emellett nagymértékű állampapír-kibocsátás is történt.

Az államháztartás nettó finanszírozási képessége az előzetes adatok szerint a 2013 második negyedévével záruló elmúlt egy évben a GDP -2,6 százaléka (-749 milliárd forint) volt. 2013 második negyedévében az államháztartás nettó finanszírozási képessége a negyedéves GDP -3,1 százalékát tette ki (-221 milliárd forintot).

2011-ben különálló pontként ábrázolták azt a negyedéves adatot (fekete színnel) és azokat a négy 
                        negyedéves adatokat (szürke színnel), amelyek a 2011. márciusi magán-nyugdíjpénztári kilépések miatti 
                        tőketranszfer hatását figyelmen kívül hagyva mutatják az államháztartás nettó finanszírozási képességét. 
                        A 2013 második negyedévére vonatkozó adathoz az MNB a saját GDP-becslését használta.
2011-ben különálló pontként ábrázolták azt a negyedéves adatot (fekete színnel) és azokat a négy  negyedéves adatokat (szürke színnel), amelyek a 2011. márciusi magán-nyugdíjpénztári kilépések miatti  tőketranszfer hatását figyelmen kívül hagyva mutatják az államháztartás nettó finanszírozási képességét.  A 2013 második negyedévére vonatkozó adathoz az MNB a saját GDP-becslését használta.
Fotó: mnb.hu
A 2013 második negyedévére vonatkozó adathoz az MNB a saját GDP-becslését használta.
A 2013 második negyedévére vonatkozó adathoz az MNB a saját GDP-becslését használta.
Fotó: mnb.hu