Működik a kamikazegazdaságtan

2013.08.30. 10:28

Öt éve nem látott magasságba emelkedett az infláció Japánban, csökkent a munkanélküliség, nőttek a bérek, és még az ipari termelés is bővült – derült ki a pénteken közzétett adatokból. A japán kormány és jegybank, amely az év egészen brutális és példa nélküli gazdaságpolitikai kísérletbe kezdett, amelynek éppen ez volt a célja.

Abe Sinzó miniszterelnök és Haruhikó Kuroda jegybankelnök egyszerre zúdítottak külön-külön is méretes költségvetési és monetáris élénkítő csomagokat a gazdaságra, amivel az évtizedes defláció megfordítása, és ezzel a beruházások élénkítése lenne a cél.

A mostani adatok alapján úgy tűnik, siker felé haladnak az erőfeszítések. Az éves infláció júliusban 0,7 százalék volt, ami 2008 novembere óta a legmagasabb – igaz, a 2 százalékos céltól még mindig elég messze van (ezt két év alatt szeretné elérni a japán jegybank). A munkanélküliség 3,8 százalékra esett, ami szintén öt éves rekord.

Szintén ma tették közzé, hogy az ipari termelés 3,2 százalékkal volt magasabb júliusban, mint egy hónappal korábban, és a várakozások szerint tovább fog emelkedni. A háztartások pedig egyre többet költenek, igaz, júliusban havi alapon csak 0,1 százalékkal; ezt a bérek 1,3 százalékos éves emelkedése alapozta meg.