Egy körbe tömörülnek a balatoni pincészetek

2013.10.21. 18:01

A vezető balatoni borászatok közös szervezet alakítását határozták el Balatoni Kör néven. Az ötletet a már korábban megalapított Badacsonyi Kör vetette fel. A hétvégén az évtized Olaszrizling kóstolójára meghívott pincészetek több mint kétharmada balatoni volt, ahol közös fotóval hívták fel a figyelmet arra, milyen meghatározó szerepe van a Balatonnak hazánk legelterjedtebb fajtájának megújulásában, az utóbbi időben megfigyelhető minőségi fordulatban.

A Balatoni Kör célja új nemzetközi fajtaverseny megszervezése és egy innovatív fajtavédjegy bevezetése lesz, illetve egy újfajta balatoni érdekvédelmi szervezet megteremtése. Ma hat különböző borvidékhez és három megyéhez tartozik a balatoni régió, az összefogással ezt a sok tekintetben hátrányos adminisztratív megosztottságot szeretnék áthidalni.

A Badacsonyi Kör tavasszal „Balatoni bort a Balaton-partra”címmel indított akciót, hogy a régió vendéglátásának borkínálatában ugyanúgy a helyi borok kerüljenek előtérbe, ahogy az a világ ismert borvidékein is szokás. Ehhez a többi tóparti borvidék támogatására is szükség lesz, mondta Kardos Gábor, a Badacsonyi Kör ügyvivője.