Rettegnek a bankok a kormány lépéseitől

2013.12.10. 11:41

A könyvek év végi zárása előtt pár héttel rendkívüli bizonytalanságot okoz a Kúria jövő hétfőn várható döntése, hiszen annak a tartalmától függően nullától több százmilliárd forintig terjedő negatív hatása is lehet a bankszektorra nézve – értesült a Portfolio.hu banki forrásokból. A döntést a könyvvizsgálók is kiemelten figyelik a portál szerint.

A Kúria jövő hétfőn ül össze, hogy jogegységi döntést hozzon a devizahiteles perekről; egyelőre csak azt tudni, hogy mire szeretnének választ kapni. A kormány korábban ehhez – tehát a jogi helyzet tisztázásához – kötötte az újabb intézkedéseket (igaz, időközben kiszélesítette az árfolyamgátat, ami sokaknak tényleg kedvez). A kormány az Alkotmánybírósághoz is fordult egy beadvánnyal, de arra sem érkezett még válasz.

Valami márpedig szinte biztos, hogy lesz. Egy tegnapi sajtótájékoztatón Kósa Lajost megkérdezték arról, lesz-e devizahiteles-mentés a választások előtt. Erre azt válaszolta, hogy „egészen biztos”, hogy lesznek még lépések a választás előtt. A Reuters beszámolója szerint Kósa azt is mondta, hogy a devizahitelesek ügye nem kapcsolódik a választásokhoz. Vannak már magyar bírósági ítéletek, amelyek kimondták, hogy ez egy hibás termék, és „ezért döntenünk kell róluk” – fogalmazott a jelentés szerint.

A Kúria és a kormány lebegtetett döntései mindenesetre nagy bizonytalanságot jelentek a pénzintézeteknek az év végén.