Átlátszó: Garancsi és Nagy György az offshore gázbizniszben

2014.01.28. 10:43 Módosítva: 2014.01.28. 11:29

A fehérvári labdarúgócsapat tulajdonosa, Garancsi István és a Wallis-alapító Nagy György is szerepel a feltehetően a magyar állam jóvoltából is rendkívül nyereséges energiakereskedő céget tulajdonló offshore céghálóban – írja az Átlátszó.hu.

A portál az Index hétfői cikke után foglalkozott a céggel. Mint hétfőn megírtuk, a távhősök támogatásának árnyékában offshore cégeket juttatott olcsó gázhoz az állami MVM kereskedőcége, a szálak kajmán-szigeteki, ciprusi, svájci cégekhez vezetnek. Hogy levigye az árakat, a kormány rátenyerelt a nyugati irányból érkező olcsó gázforrásra, azt ígérve, hogy abból közintézményeket, megszorult távhőtermelőket segít. Segített is, ezzel egy időben viszont helyzetbe hozott egy homályos tulajdoni hátterű magáncéget is, a MET Magyarország Energiakereskedő Zrt.-t (MET), amelynek korábbi neve Mol Energiakereskedő volt.

 

Az Átlátszó ciprusi, svájci és kajmán-szigeteki cégiratokra hivatkozva állítja, hogy a  MET Magyarország Energiakereskedő Zrt.-t tulajdonló svájci MET Holding AG-ben 50 százaléka van az RP Explorer Liquid Fund Ltd.-nek, amelytől a szálak hazai üzletemberekhez vezetnek.

  • Az RP Explorer Liquid Fund Ltd. ciprusi cégnek az igazgatói (PDF) Jan Kridla, Peter Olden és Nagy György. Közülük Jan Kridla már 2010-ben bekerült a MET (akkor még Mol Energiakereskedő) igazgatóságába, korábban a sokáig a Mol olajszállító partnerének számító Jukosz szlovákiai képviselője volt. Kridla és Olden tagjai a MET Holding igazgatóságának is, amelyben rajtuk kívül öt magyar állampolgár van, köztük Matos Zoltán volt energiahivatali elnök és Lantos Csaba üzletember is.
  • Az RP Explorer 30 százalékos tulajdonosa a ciprusi Westbay Holdings Ltd. A Westbay részvényeinek túlnyomó többsége a Ho-Me 2000 Vagyonkezelő Kft. tulajdonában van. A magyarországi cégadatok szerint a Ho-Me 2000 tulajdonosa az egykori Wallis-alapító Nagy György.
  • Az RP Explorer 20 százalékát a ciprusi Inather Trading Ltd. birtokolja. A ciprusi cégadatok szerint (PDF) az Inather Trading Ltd. egyedüli tulajdonosa pedig a magyar Futball Invest 2007 Sportszolgáltató Zrt. Ennek a cégnek pedig a magyarországi cégadatok szerint a Videoton labdarúgócsapat tulajdonosa, Garancsi István a tulajdonosa.
  • Az RP Explorer másik két tulajdonosának – a Deneb Algedi Invest AG-nak és a Small Valley Investmentsnek – a háttere még nem ismert az Átlátszó szerint. A svájci cégadatokból annyit viszont azt megtudta az Index, hogy az egymillió svájci frankos tőkéjű Deneb Algedi vezetője a magyar Lakatos Benjámin, aki szintén tagja a MET Holding igazgatóságának, és korábban tagja volt a Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetség vezetőségének (akárcsak a MET Holdingban aláírási jogosultsággal rendelkező Kék Mónika). Lakatos a Mol sokat látott embere, mivel a Mol korábbi gázkereskedelmi vezetője is volt, és a Mol algyői gáztárolójának is volt irányítója.

A cégkapcsolatokat az Átlátszó az alábbi ábrán mutatja be, a nyíl a tulajdonos irányába mutat.

Megkerestük Garancsi Istvánt, aki előbb felvette a telefont, majd amikor megmondtuk, hogy az Indextől hívjuk, azonnal letette, és azóta ki van kapcsolva.

Megpróbáltuk felvenni a kapcsolatot Nagy Györggyel is (aki nem azonos a Biggeorge's tulajdonosával, Nagygyörgy Tiborral), de még nem értük el.  • Hírek
  • Hitelkártya