Matolcsy kísérti a spekulánsokat

2014.02.19. 16:12

Az MNB keddi 0,15 százalékpontosos kamatcsökkentése felesleges volt, és veszélyessé válthat, ha a feltörekvő-piaci befektetői hangulat ismét negatívvá válik, vélte Nagypál József a Pioneer Investments portfoliómenedzsere.

Szerinte a további csökkentések nem fogják érdemben növelni a hitelezést és túlzott árfolyam-leértékelődést válthatnak ki. Nem zárható ki, hogy a hedge fund-ok megint megpróbálják begyengíteni az árfolyamot, hogy kamatemelésre kényszerítsék az MNB-t. Igaz, hogy a jelentős folyófizetésimérleg-többlet és az alacsony költségvetési hiány következtében, a magyar makrogazdasági fundamentumok régiós és nemzetközi összehasonlításban stabilak, de a további kamatcsökkentések forint elleni spekulatív pozíciók kiépüléséhez vezethetnek.

 

Mindeddig a jegybanki kamatvágásokat jelentősebb forintgyengülés nélkül viselte a piac, a befektetők nem adták el forintkötvényeiket. A forint gyengüléséhez a kelet-európai régiós kamatdifferenciák változása vezetett. A piac azt kezdte el árazni, hogy egy jelentősebb árfolyam leértékelődés esetén a MNB kénytelen lesz egyszeri nagymértékű kamatemelésre.

Az MNB-t a jelek szerint nem zavarja a gyengébb forintárfolyam, de egy egyszeri jelentősebb forintgyengülés jelentős mértékben növeli az ország árfolyamon keresztüli sérülékenységét, és reálgazdasági áldozatokkal járhat. A gyengébb forint nem támogatja a gazdasági növekedést, mivel az exportnak jelentős az import tartalma.

Számos exportra termelő vállalat belső árazást alkalmaz, ezért a gyengébb forint árfolyam nem fog magasabb GDP növekedéssel járni. A magyar gazdasági szereplők nagy hányada továbbra is számottevő devizaadóssággal rendelkezik. Egy 5-10 százalékkal gyengébb forint árfolyamot is valószínűleg további forint-elleni pozíciók felépülése követné. Pánikra nincs ok, de ha az MNB tovább vágja a kamatokat, magasabb euró árfolyamra kell felkészülnie a gazdasági szereplőknek. Nagypál József szerint.