A Mol nem akar megválni az INA-tól

2014.03.02. 19:35

A Mol nem szeretne megválni az INA-ban meglévő részesedésétől, érdekelt a mielőbbi megegyezésben a horvát kormánnyal – nyilatkozta Áldott Zoltán, az INA igazgatóságának elnöke a Jutarnji list vasárnapi számában.

"Nem azért, mert nem lenne más megoldás vagy érdeklődő, hanem azért, mert nem véletlenül fektetett a Mol az INA-ba, különben is több dolog köt össze bennünket, mint amennyi elválaszt" – idézi az MTI Áldott Zoltán válaszát arra a kérdésre, hogy a megállapodás vagy az INA értékesítése fontosabb a Mol számára.

Az értékcsökkentéstől eltekintve látható, hogy az INA 2013-ban jó eredményt ért el; a Mol 2 milliárd kuna (78 milliárd forint) befektetést hajtott végre az INA-ban, megállította a meglévő mezők kitermelésének visszaesését és megkezdte azokat a befektetéseket, amik a következő években növelik a kitermelést. A piac hanyatlásának ellenére sikerült az olajszármazékok eladását növelni a horvátországi, szlovéniai és bosznia-hercegovinai piacokon, amivel az INA növelte piaci részesedését – mondta Áldott.

Arra a kérdésre, hogy a Mol meddig kíván tárgyalni a horvát kormánnyal, Áldott Zoltán azt mondta: a Mol érdeke a tárgyalások mielőbbi befejezése. Szerinte az álláspontok sokkal közelebb állnak egymáshoz, mint korábban, és fontos, hogy a két fél végre nem a médián keresztül kommunikál egymással. Szerinte egyetértenek abban, hogy Horvátországban tovább kell fejleszteni a kutatást és a termelést, az INA-t regionális nagyvállalattá kell tenni.