EU-s lélegeztetőgépre került Ukrajna

2014.03.04. 10:39

Az ukrán parlament megszavazta, hogy igénybe veszi az Európai Unió által felajánlott 610 millió eurós pénzügyi gyorssegélyt. Ez nem sok pénz – Ukrajnának rövid távon is milliárdokra lesz szüksége –, de ahhoz elég lehet, hogy áthidalják a remélhetőleg gyors IMF-tárgyalások végéig hátralévő időt.

Ezt a gyorssegélyt még tavaly februárban ajánlotta fel az EU, Ukrajna viszont Janukovics elnöksége alatt nem írta alá a szerződést.

Az IMF-tárgyalások közben hivatalosan is megkezdődtek Kievben a pénzügyi mentőcsomagról. Ukrajna legalább 15 milliárd dolláros hitelkeretre számít, reményeik szerint március közepére megállapodnának. Az ukrán kormányfő jelezte, tudatában van, hogy akár a költségvetés hatodát kitevő megszorításokat is meg kell valósítaniuk.

Az ukrán államadósság ugyan alacsony, de a gazdaság totális versenyképtelensége, és az állam jövőjével kapcsolatos kétségek miatt nagyon rossz az adósságok megítélése. A piacról ezért nem jut pénzhez a válságba csúszott ország – ezért vagy az IMF-nek, vagy az oroszoknak segíteni kell nekik.