Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

15 milliárd dollárt kaphatnak az ukránok

2014.03.12. 20:03

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) több mint 15 milliárd dollárnyi segélyt folyósíthat majd Ukrajnának –jelentette ki szerdai szenátusi meghallgatásán Jack Lew amerikai pénzügyminiszter, írja az MTI.

Az új ukrán kormány korábban azt jelezte, hogy egy legkevesebb 15 milliárd dolláros IMF-támogatásra számít. A valutaalap a maga részéről egyelőre nem közölt számokat a várható támogatásról, arra vár, hogy a múlt héten Kijevben járt szakértői elkészítsék jelentésüket.

Az amerikai pénzügyminiszter sürgette, hogy a kongresszus hagyja jóvá az IMF kvótareformját, ellenkező esetben csökkenhet az Egyesült Államok befolyása a valutaalapban. Oroszország az IMF-ben azt sürgeti, hogy a pénzügyi szervezet az amerikaiak nélkül is haladjon előre a reformok megvalósításával, ami végeredményben akár az Egyesült Államok vétójogának elvesztéséhez vezethet a valutaalapnál.

Hétfőn az derült ki, hogy az ukrán kormány Áprilisra várja az IMF hitel első részletét. A pénz megérkezését azért is várják már, mert az ország devizatartaléka nem elegendő az összes idei adósság teljes rendezésére. Olekszandr Slapak ukrán pénzügyminiszter hétfőn azt mondta, hogy Ukrajnának az idén 10 milliárd dollárnyi (2250 milliárd forintnyi) adósságot kell rendeznie. 

Az ukránok ugyanakkor még a segély ellenére is csőd szélén egyensúlyoznak, és durva megszorítások várhatnak rájuk.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?