Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Ömlik a tőke Oroszországból

2014.03.18. 08:01

Londoni elemzők szerint ömlik ki a tőke az orosz gazdaságból az ukrajnai válság kiéleződése óta – írja az MTI. A tőkemenekítés csak az idei első negyedévben meghaladhatja az éves orosz hazai össztermék (GDP) 3 százalékát.

Az egyik legnagyobb citybeli gazdasági-pénzügyi elemzőház, a Capital Economics közgazdászainak becslése szerint az év kezdete óta nettó 50 milliárd dollárnyi tőkét vontak ki Oroszországból a magánszektorbeli intézményi befektetők, ami az éves orosz GDP-érték 2,5 százaléka. Ha ez így marad, akkor a becslések szerint a kivont tőke mértéke az éves orosz GDP 3,2 százalékát is elérheti..

A Capital Economics londoni elemzői összehasonlításképpen felidézik, hogy 2013 egészében nettó 63 milliárd dollár tőkét vontak ki Oroszországból a befektetők. A cég szerint még a tőkekivonás jelenlegi üteme mellett sem valószínű fizetésimérleg-válság kialakulása az orosz gazdaságban, mivel az orosz jegybanknak - jóllehet az év eleje óta hozzávetőleg 35 milliárd dollárt adott el - még mindig csaknem 490 milliárd dollárnyi devizatartaléka van.

Ha azonban a tőkekivonás hosszabb ideig - például hat hónapig - folytatódik, vagy üteme még tovább gyorsul, akkor az orosz pénzügyi mérleg már jelentősen meggyengülhet és még idén jöhet a recesszió - áll az elemzésben.

Más elemzők szerint is veszélyes játékot játszanak

A Goldman Sachs (GS) közgazdászainak becslései szerint idén eddig nettó 45-50 milliárd dollár tőke távozhatott az orosz gazdaságból, ami meghaladja az első negyedévi nominális hazai össztermék 10 százalékát.

A GS 3 százalékról 1 százalékra rontotta az orosz gazdaság idei növekedési ütemére adott előrejelzését, azzal a véleményével indokolva a felülvizsgálatot, hogy a gyorsuló tőkekivonás miatt már az idei első negyedévben is valószínűleg jóval elmarad a nemzetgazdasági szintű beruházási érték a korábban várttól.

A Standard Bank elemzői szerint Oroszországnak az olajárak lenyomásával lehet "igazán nagy ütést bevinni". Úgy tűnik, hogy az Egyesült Államok máris fokozza az erre irányuló nyomást, mivel a napokban - hosszú évek óta először - saját stratégiai tartalékaiból bocsátott olajat a piacra.

A Standard Bank elemzői a potenciális hatás illusztrálására kimutatták, hogy tizenkét évvel ezelőtt 22 dolláros hordónkénti világpiaci olajárra volt szükség az orosz szövetségi költségvetés egyensúlyban tartásához, ma ez az árküszöb közelebb van a 110 dollárhoz.

Ha ebben a helyzetben a nyersolaj hordónkénti árfolyama 80 dollárra, vagy ez alá zuhan, az mély recesszióba sodorja az orosz gazdaságot, az orosz államháztartási és folyómérleg-egyenleg jelentős deficitbe fordulna, és még tovább gyorsulna a tőkemenekítés.