Félelmetes betonóriás jön létre

2014.04.07. 09:52

Egyesül a világ két legnagyobb cementipari vállalata, a francia Lafarge és a svájci Holcim - erősítették meg hétfőn az előző napi piaci értesüléseket.

Felzabálják egymást a betonóriások

A Holcim megvásárolja francia partnerét, így egy 55 milliárd dollár piaci kapitalizációval rendelkező, évente 40 milliárd dollár forgalmat bonyolító óriásvállalat jöhet létre. A Holcim piaci tőkeértéke 30 milliárd dollár, a Lafarge értéke 25 milliárd dollár.

Elemzők véleménye szerint a cementipari egyesülés felszámolná az ágazatot terhelő többletkapacitásokat. Az egyesülés emellett évi 1,4 milliárd euró megtakarítást is eredményezne.

Még engedélyezni kell

Amennyiben az egyesülési tervet a vállalatok sikerrel keresztül tudják vinni az illetékes hatóságokon, az új cég bejegyzett székhelye Svájc lesz, de mindkét országban lesznek irányítási központjai. A hatósági jóváhagyások után az egyesülés a tervek szerint 2015 második felében záródhat le.

A Holcim két legnagyobb részvényese a svájci Thomas Schmidheiny és az orosz Filaret Galchev együttesen 31 százalékos tulajdonrésszel. A Lafarge legnagyobb részvényesei a Groupe Bruxelles Lambert, valamint Nassef Sawiris egyiptomi iparmágnás, együttesen 37 százalékos részesedéssel.