Itt a válasz a Túró Rudi-államosításra

2014.06.25. 11:01 Módosítva: 2014.06.25. 11:07

Mintegy 650 millió forintos beruházással fejlesztette mátészalkai üzemét a FrieslandCampina Hungária Zrt. tejipari cég, amellyel 50 új munkahelyet is teremtett - írta a cég közleményében. A Pöttyös Túró Rudit is gyártó mátészalkai telephelyén márciustól már próbaüzemben működő egység a desszertek és a kenhető termékek gyártását végzi majd.

A múlt héten a tej terméktanács vezetője felvetette, hogy a Danone kivonulása után a többi külföldi is elmehet, ezért kívánatos lenne a magyar sajtmárkák államosítása.

Van lehetőség a tejiparban

Szautner Péter, a FrieslandCampina vezérigazgatója szerint az iparágat a kapacitások kihasználatlansága jellemzi, de idén már növekedést tapasztaltak. Az uniós tejkvóta-rendszer 2015-ös megszüntetése után a várható többlettermelés ellenére is van lehetőség a magyar tejiparban, egyrészt a belső fogyasztás növelése, másrészt a régió országaiba irányuló exportot tekintve.

Ehhez azonban hatékonyan működő termelő üzemekre és belföldön és az exportpiacokon is versenyképes feldolgozott termékek előállítására van szükség. A magyar termelők évente 1,7 milliárd liter tejet termelnek, amelyből mintegy 400 millió liter megy exportra.

A vállalat az idén is mintegy 50-55 millió liter tejet vásárol fel, magyar termelőktől a hazai üzemeikben történő feldolgozásra, és jövőre sem tervez ennél kevesebbet.

A holland tulajdonú FrieslandCampina világszerte több mint 80 gyárral rendelkezik, Magyarországon jelenleg két gyára van. A debreceni gyárból fokozatosan helyezik át a termelést Mátészalkára. A cég nettó árbevétele 2013-ban mintegy 25 milliárd forint volt, a FrieslandCampina közel 600 embert foglalkoztatnak.