Jónás, Renátó
5 °C
18 °C

Itt a válasz a Túró Rudi-államosításra

2014.06.25. 11:01 Módosítva: 2014-06-25 11:07:00

Mintegy 650 millió forintos beruházással fejlesztette mátészalkai üzemét a FrieslandCampina Hungária Zrt. tejipari cég, amellyel 50 új munkahelyet is teremtett - írta a cég közleményében. A Pöttyös Túró Rudit is gyártó mátészalkai telephelyén márciustól már próbaüzemben működő egység a desszertek és a kenhető termékek gyártását végzi majd.

A múlt héten a tej terméktanács vezetője felvetette, hogy a Danone kivonulása után a többi külföldi is elmehet, ezért kívánatos lenne a magyar sajtmárkák államosítása.

Van lehetőség a tejiparban

Szautner Péter, a FrieslandCampina vezérigazgatója szerint az iparágat a kapacitások kihasználatlansága jellemzi, de idén már növekedést tapasztaltak. Az uniós tejkvóta-rendszer 2015-ös megszüntetése után a várható többlettermelés ellenére is van lehetőség a magyar tejiparban, egyrészt a belső fogyasztás növelése, másrészt a régió országaiba irányuló exportot tekintve.

Ehhez azonban hatékonyan működő termelő üzemekre és belföldön és az exportpiacokon is versenyképes feldolgozott termékek előállítására van szükség. A magyar termelők évente 1,7 milliárd liter tejet termelnek, amelyből mintegy 400 millió liter megy exportra.

A vállalat az idén is mintegy 50-55 millió liter tejet vásárol fel, magyar termelőktől a hazai üzemeikben történő feldolgozásra, és jövőre sem tervez ennél kevesebbet.

A holland tulajdonú FrieslandCampina világszerte több mint 80 gyárral rendelkezik, Magyarországon jelenleg két gyára van. A debreceni gyárból fokozatosan helyezik át a termelést Mátészalkára. A cég nettó árbevétele 2013-ban mintegy 25 milliárd forint volt, a FrieslandCampina közel 600 embert foglalkoztatnak.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?