Bankkártyát nem tudnak elfogadni? Kösz, pénzügyi rezsicsökkentés!

2014.07.01. 13:10

Kevesebb POS-terminál, kevesebb elfogadóhely, kevesebb bankkártya, kevesebb számla, több ATM - így alakult az idei első negyedév a fizetési kártyáknál, vélhetően részben az ingyenes készpénzfelvétel hatására a portfolio.hu cikke szerint.

Az MNB közzétette friss statisztikáit a fizetési kártyákkal bonyolított forgalomról és az ezt kiszolgáló infrastruktúráról. Az elektronikus fizetések területén az elmúlt egy évben aktív szabályozói tevékenység zajlott, ezek elméleti hatása a következő.

  • Bankközi jutalék korlátozása: kibocsátás helyett elfogadást ösztönzi, bankrendszernek nettó veszteség,
  • POS-telepítési program Fejér megyében: elfogadást ösztönző
  • tranzakciós illeték: az áthárítása miatt drágább számla/bankkártya szolgáltatások, ami az elektronikus fizetések ellen hat. De a készpénzfelvételre magasabb illetékkulcs vonatkozik, mint a többi tranzakcióra, emiatt elvileg készpénzkímélő szabályozás
  • havi kétszeri ingyenes készpénzfelvétel: készpénzhasználatot ösztönző intézkedés.

Ezek együttes hatása eddig szinte láthatatlan volt, hiszen mindig a korábbi trend érvényesült: lassú fejlődés, felzárkózás az uniós átlaghoz, mintha a kártyahasználók nem reagálnának az intézkedésekre. Ehhez képest most vegyes a kép, ami aggodalomra adhat okot:

  • a kártyahasználat alapfeltételét jelentő infrastruktúra nem drámaian ugyan, de összességében visszafejlődött a fizikai POS-terminálok, elfogadóhelyek, bankkártyák és a bankszámlák számának tekintetében is,
  • nőtt az ATM-ek száma
  • eközben az érintésmentes kártyák és érintésmentes POS-terminálok aránya jelentősen nőtt,
  • összességében egy kisebb, de technológiailag fejlettebb infrastruktúra áll a kártyások rendelkezésére.

A bankolási költségek jelentősen nőttek tavaly, a pénzügyi szolgáltatások inflációja száguldott. A felesleges számlákat a tudatos ügyfelek valószínűleg felszámolták, így csökkenhetett számuk az év első 3 hónapjának végére 122 ezerrel (10,6 millióról).

A fizikai kártyát elfogadó terminálokból a negyedévben 543 darabot (-0,6%) adtak vissza a kereskedők annak ellenére, hogy elvileg több elfogadást ösztönző szabályozás is javíthatta a statisztikát. Ezek többségét kisebb kereskedők szüntethették meg, ugyanis a fizikai kereskedői elfogadóhelyek száma 497-tel csökkent, vagyis ennyivel kevesebb boltban fizethetünk kártyával. Az internetes kártyaelfogadás ugyanakkor egyre népszerűbb, 318-cal több helyen fogadnak el kártyát.

Eközben 51 új ATM-et telepítettek, a készpénzfelvételi POS-terminálok (bankfiókok, posta) száma stagnált. A belföldi készpénzfelvételek értéke az előző félévinél több, mint 2000 forinttal magasabb, 56 860 forint volt az időszakban. Ez szinte biztosan az ingyenes készpénzfelvétel hatása.

A fizikai bankkártyák száma 2010 óta folyamatosan csökkent, az akkori 8,6 millióról (4 százalékkal) 8,25 millióra, vagyis 350 ezer kártya tűnt el kicsit több, mint 4 év alatt. Ezt a csökkenést a virtuális bankkártyák szinte teljesen kompenzálták, most azonban ennek ellenére is közel 80 ezerrel csökkent a bankkártyák száma (87 ezerrel a valódiak száma) csupán 3 hónap alatt, ami nem jó jel a jövőre nézve.