Etelka, Aletta
1 °C
12 °C
Index - In English In English Eng

Nem éri meg, mégis készpénzzel fizetünk

2014.07.15. 10:58
Az érintés nélküli funkcióval ellátott bankkártyák száma tavaly hazánkban is átlépte az egymilliós határt, háromból ketten mégis úgy érzik, a leggyorsabban akkor szabadulnak a kasszától, ha bankjegyekkel fizetnek. Az NRC piackutató felmérése szerint havi kiadásunk 62 százalékát még mindig készpénzzel fedezzük.

A legalább hetente internetező magyar felnőttek körében végzett reprezentatív felmérés szerint havi kiadásaink közel negyedét bankkártyával, 12 százalékát átutalással fizetjük.

Bár a lakosság közel fele tartja elképzelhetőnek, hogy rövid időn belül természetessé válik a készpénz nélküli vásárlás, 22 százalék még sosem próbálta a kártyás fizetést. Érdekes tény, hogy bár a megkérdezettek fele vásárolt már az interneten keresztül, többségük túl lassúnak és bonyolultnak tartja.

Nem megy érintés nélkül

Még rosszabb a helyzet az érintés nélküli fizetésre alkalmas kártyák terén, ezzel a lehetőséggel a technikai újdonságokra az átlagosnál amúgy nyitottabb internetezőknek is csupán 18 százaléka élt már legalább egyszer.

A terjedésük útjában nemcsak a megszokás, hanem a tájékozottság hiánya is áll: hiába, hogy tavaly már minden negyedik bankkártyás fizetésre használható terminál  volt alkalmas érintés nélküli fizetésre, ennek legfőbb előnyeit – fizetéskor a kártya nem kerül ki a tulajdonos kezéből, illetve megadott összeghatár alatti vásárláskor nem kell PIN kódot beütni – még azok fele sem ismeri, akik hallottak már a technikáról.

A legtöbb magyar fejében a gyors, egyszerű és biztonságos fizetés megtestesítője – noha a legtöbb reklám a modern fizetőeszközök épp e három tulajdonságát emeli ki – még mindig a készpénz.

A tranzakciós adó miatt se szeretjük a kártyát

A bankok és kártyáik népszerűségét a megszokáson túl a tranzakciós illeték is visszavetette, amely a köztudatban a készpénzfelvétel utáni díjkötelezettség emelkedésében csapódott le. Eredményeként a megkérdezettek 48 százalék-a igyekszik visszaszorítani a készpénzfelvételek számát. Az év elejétől fennálló 150 ezer forintos határig havi két ingyenes készpénzfelvételi lehetőséggel pedig a lakosság 64 százaléka él.

Az innovatív fizetési technikák fizikai terjedése korántsem elégséges a készpénzhasználat visszaszorításához. Jól mutatja ezt az a tény, hogy bár a virtuális fizetésben jártasak nagy része továbbra is használni fogja ezeket az eszközöket, az újszerű megoldásoktól magukat távol tartók döntő többsége nem tartja valószínűnek, hogy a közeljövőben elektronikus pénzhasználatra vált.