Moszkva rögzítené az élelmiszerárakat

2014.08.10. 14:35

A nyugati élelmiszerekre kirótt behozatali tilalom után Oroszország azzal gondolta megelőzni hiány miatt minden bizonnyal bekövetkező élelmiszerdrágulást, hogy árrögzítő megállapodásokat kötne az élelmiszerágazat képviselőivel, írja az MTI.

A mezőgazdasági minisztérium szóvivője azt mondta vasárnap az Eho Moszkvi rádióban: ellensúlyozhatná az árak megugrását egy olyan esetleges megállapodás, amelyet a kormány kötne az élelmiszerágazat képviselőivel. Jelenleg egy munkacsoport készíti elő az erről szóló tárgyalásokat.

Moszkva csütörtökön közölte, hogy az ellene bevezetett nyugati szankciókra válaszul egy éven át nem engedi be a területére az Európai Unióból, az Egyesült Államokból, Ausztráliából, Kanadából és Norvégiából származó marhahúst, sertéshúst, gyümölcs- és zöldségtermékeket, baromfit, halat, sajtot, tejet és tejtermékeket. Az embargó több százmillió euró kárt okozhat az európai uniós termelőknek, akik emiatt máris az Európai Unióhoz fordultak, kompenzációt kérve.

Ugyanakkor az érintett agrártermékekből kieső mennyiség, amelyet Oroszország eddig importált, hiányozhat az orosz piacról, felhajtva az árakat. A moszkvai vezetés ezért az ágazat képviselőivel kötendő megállapodásban rögzítené az egyes termékek maximális piaci árát.

Időközben rohamtempóban próbál új élelmiszerimport-forrásokat találni a Kreml, a gyümölcsöt Törökországból, a baromfit és a marhahúst pedig a messzi Brazíliából és Argentínából szeretnék pótolni. De a legtöbb közgazdász szerint ha egyáltalán majd valamikor eredményre is vezet ez a keresés, az jóval később lesz, addig még komoly élelmezési problémák lehetnek ebből.