Becsapódott Matolcsyék csodafegyvere

2014.08.13. 11:31 Módosítva: 2014.08.13. 11:39

Úgy tűnik, hiába szűnt meg augusztus elsejétől fogva a magyar jegybank arzenáljának legfontosabb eleme, a kéthetes kötvény, a befektetők gyakorlatilag minden pénzt átraktak az új eszközbe, a kéthetes betétbe – derült ki szerdán az MNB statisztikájából.

Itt a lila területet érdemes nézni, ami azt jelképezi, hogy hány milliárd forintot raktak a jegybanki betétbe a befektetők:

 

Azaz a most már jegybanki betét állománya gyakorlatilag megegyezik a korábbi kéthetes kötvényével: az augusztus 6-i 2998 milliárd forint után ma további 1978 milliárd forintot lapátoltak át ide a befektetők.

A jegybanknál arra számítottak, hogy akár 600-1000 milliárd forint is kilökődhet ebből az eszközből, ami vagy külföldre, vagy rövid lejáratú magyar államkötvénybe áramlott volna. A betétet ugyanis gyakorlatilag csak magyarországi pénzintézetek használhatják, a külföldiek legfeljebb rajuk keresztül. Az MNB azért találta ki ezt a pénztrükköt, mert:

  • a kéthetes kötvényben parkoló külföldi pénzek sebezhetővé teszik az országot,
  • fizetni kell utána az alapkamatot, ami drága,
  • és jobb lenne, ha ennek a pénznek egy része inkább az állampapírpiacra menne.

A tervben volt logika piaci szakértők szerint, de egyáltalán nem volt kockázatmentes – főleg a forint árfolyama szempontjából. Az állampapírpiacon valóban élénkült a kereslet. Egyelőre azonban a számokból úgy tűnik, hogy nem volt nagy hatása ennek az egésznek.