Másfélszeres áron vásárolhatott a jegybank

2014.08.26. 14:32

Az Menedzsment Fórumnak bevallotta az MNB, hogy a korábban piaci szakértők által becsült 12 milliárd forintos (40 millió eurós) ár másfélszereséért vette a meg az Eiffel Palace irodaházat, az offshore cégek mögé húzódó valódi tulajdonosoktól.  

Az nagybevásárlásról az Index adott hírt, nekünk viszont semmit nem volt hajlandó elárulni az MNB az ügyről.  

"Az MNB üzleti befektetésként vásárolta meg 45,3 millió euró+áfa összegért a budapesti Eiffel Palace irodaházat annak érdekében, hogy kedvező hatást gyakoroljon az MNB eredményére"- válaszolta a jegybank a lap kérdésére.

Ha a július 31-i 312 forintos euróárfolyamot vesszük alapul, akkor a piaci becsléseknél jóval többért, 14,1 milliárd forint plusz áfáért, vagyis 17,9 milliárdért vásárolhatták meg az Eiffel Palace irodaházat. 

Volt a tényleges ár, a működési modell és a vásárlás utánra tervezett pénzáramlások ismerete nélkül is hozsannázó vélemény a vásárlásról, de ha már a vételár is a becsült piaci érték másfélszerese volt, az eléggé leszűkíti a vita lehetőségét is. Azt, hogy a vételár kihez vagy kikhez került, még mindig nem lehet pontosan tudni. Az Együtt-PM feljelentést tett az ügyben.

A jegybank az ingatlanvásárlásait inkább a nyilvánosság kizárásával szereti intézni, adott esetben akár a saját igazgatóságukat is megkerülve. A tiszaroffi kastély megvétele például kivétel, a megvásárlását utólag bejelentették, és amikor kiröhögte őket a Financial Times akkor még kiadtak egy közleményt is, miszerint több európai jegybank is tart kastélyokat oktatási és üdültetési célokra. 

A korábbi vezetések alatt a magyar jegybank mindig a takarékos európai jegybanki példákat követte - például a svédországit - ezzel a hagyománnyal egy ideje igen látványosan szakított az új MNB-vezetés.