Litvánia köp az orosz gázra

2014.10.18. 14:57

Miközben Európa aggodalommal várja az orosz-ukrán gázmegállapodást, Litvánia megkönnyebbülten dőlhet hátra, köszönhetően első, úszó, cseppfolyós földgázt fogadó termináljának, amely megtöri az orosz gáz egyeduralmát a balti köztársaságokban – írja az MTI.

A terminált a Függetlenség névre keresztelt, 294 méter hosszú folyékonygáz-szállító tartályhajó alkotja. A Függetlenség október 27-én fut be Klaipeda kikötőjébe. A norvégiai Höegh holdingtól tíz évre kibérelt hajó biztosítja, hogy Litvánia évente akár négymilliárd köbméter gázt fogadjon, ami jóval nagyobb mennyiség, mint az Oroszországtól tavaly vásárolt 2,7 milliárd köbméter.

Az úszó terminál révén a szomszédos Lettország és Észtország is importálhat cseppfolyós földgázt, ha a helyzet úgy kívánja.

Jót tesz a versenynek

A Gazprom orosz gázkonszern és a hárommilliós Litvánia gázszállítási szerződése jövőre lejár. Az orosz földgáz most a Fehéroroszországon keresztül húzódó vezetéken át jut el az országba. A jövőben valószínűleg továbbra is a Gazprom lesz a balti államok fő beszállítója, Vilniusnak meggyőződése, hogy a verseny jót tesz az áraknak és az energiabiztonságnak is a térségben.

Legrosszabb esetben a terminálon keresztül importálunk gázt.

– mondta Rokas Masiulis litván energiaügyi miniszter. Vilnius fontos tárgyalásokra készül cseppfolyós földgázt szállítókkal és a Gazprommal. 

Litvánia augusztusban írt alá ötéves szerződést a norvég Statoillal; ennek értelmében 2015-től évente 540 millió köbméter norvég gázt fognak importálni az új terminálon keresztül. A szerződés értéke 724 millió és 868 millió euró közé tehető. Amikor az úszó terminál ötlete májusban fölmerült, a Gazprom 20 százalékkal csökkentette a Litvániába exportált gáz árát. 

A balti köztársaságok és Finnország tárgyalásokat folytat az EU-val hogy a Finn-öbölben építsenek ki gázterminált uniós forrásokból. Lengyelországgal, Szlovákiával, Magyarországgal és Ausztriával ellentétben a balti országokba szállított orosz földgáz mennyisége nem csökkent az ősszel.