10 milliárdos veszteséget okoz az orosz embargó

2014.12.08. 07:58

Év végéig 10 milliárd forintos veszteség éri a magyar agrárgazdaságot az orosz beviteli korlátozások miatt, írta a Napi.hu.

Egyelőre semmi jel utal arra, hogy 2015-ben megszűnne vagy enyhülne az orosz beviteli korlátozás. Az embargó a 3 milliárd eurós magyar agrárkivitel csupán tíz százalékát érinti, ám a kiesés nagyon nehéz helyzetbe hozta a magyar agrárágazatot és -feldolgozóipart, mondta a lapnak Budai Gyula. A miniszteri biztos elmondta: idén februárban a szomszédos országokban felbukkanó sertéspestisre hivatkozva már megtiltották a magyar sertéshús importot az oroszok, majd mire elvégezték a magyar beszállítócégek akreditálását és azok elkezdhettek volna ismét szállítani, jött az embargó.

A beviteli korlátozás hatásait állami felvásárlással és új piacok felderítésével igyekszik csökkenteni a magyar kormány, amelynek az eredményei már látszanak. A legnagyobb veszteséget elszenvedő ágazatokban - gabona, hús, zöldség-gyümölcs - más-más eszközöket lehet alkalmazni a kárenyhítésre. Az idei rekord almatermés negyedét, mintegy 200 ezer tonnát vásárolt fel az állam az ebből készült sűrítmény továbbértékesítéséről már előrehaladott tárgyalások folynak nagy üditőitalgyártó cégekkel. A szintén jó termést elért gabonaágazat alternatív piacokra tudott értékesíteni: a szlovák és román cégek a korábbi éveknél jelentősebb mennyiséget vásároltak.

A baromfiból és vízi szárnyasokbók készült termékeknél azonban nagyobb veszteség várható. A vezető cégek - Gallicoop Zrt., Hungerit Zrt. - ugyanis kifejezetten az orosz piac igényei szerinti árukat állítottak elő, és ezeket másutt nehezen lehet eladni. Az embargó miatt az Gallicoop exportja 60 százalékkal csökkent idén, a Hungerit kacsa- és libatermékekből származó 6,1 millió eurós árbevétele pedig 1,8 millió euróval csökken, de érzékeny veszteségek érik a Pick Szeged Zrt.-t, a Kométa 99 Zrt.-t és a Gyulahús Zrt.-t is.