Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

10 milliárdos veszteséget okoz az orosz embargó

2014.12.08. 07:58

Év végéig 10 milliárd forintos veszteség éri a magyar agrárgazdaságot az orosz beviteli korlátozások miatt, írta a Napi.hu.

Egyelőre semmi jel utal arra, hogy 2015-ben megszűnne vagy enyhülne az orosz beviteli korlátozás. Az embargó a 3 milliárd eurós magyar agrárkivitel csupán tíz százalékát érinti, ám a kiesés nagyon nehéz helyzetbe hozta a magyar agrárágazatot és -feldolgozóipart, mondta a lapnak Budai Gyula. A miniszteri biztos elmondta: idén februárban a szomszédos országokban felbukkanó sertéspestisre hivatkozva már megtiltották a magyar sertéshús importot az oroszok, majd mire elvégezték a magyar beszállítócégek akreditálását és azok elkezdhettek volna ismét szállítani, jött az embargó.

A beviteli korlátozás hatásait állami felvásárlással és új piacok felderítésével igyekszik csökkenteni a magyar kormány, amelynek az eredményei már látszanak. A legnagyobb veszteséget elszenvedő ágazatokban - gabona, hús, zöldség-gyümölcs - más-más eszközöket lehet alkalmazni a kárenyhítésre. Az idei rekord almatermés negyedét, mintegy 200 ezer tonnát vásárolt fel az állam az ebből készült sűrítmény továbbértékesítéséről már előrehaladott tárgyalások folynak nagy üditőitalgyártó cégekkel. A szintén jó termést elért gabonaágazat alternatív piacokra tudott értékesíteni: a szlovák és román cégek a korábbi éveknél jelentősebb mennyiséget vásároltak.

A baromfiból és vízi szárnyasokbók készült termékeknél azonban nagyobb veszteség várható. A vezető cégek - Gallicoop Zrt., Hungerit Zrt. - ugyanis kifejezetten az orosz piac igényei szerinti árukat állítottak elő, és ezeket másutt nehezen lehet eladni. Az embargó miatt az Gallicoop exportja 60 százalékkal csökkent idén, a Hungerit kacsa- és libatermékekből származó 6,1 millió eurós árbevétele pedig 1,8 millió euróval csökken, de érzékeny veszteségek érik a Pick Szeged Zrt.-t, a Kométa 99 Zrt.-t és a Gyulahús Zrt.-t is.