Varga: Nincs új adó a kiskereskedelemben

2015.01.22. 07:37

„Nincs szó új adókról és jelentős elbocsátásról a kereskedelemben” – mondta a köztévében Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter az MTI szerint.

Előbbiben teljesen igaza van, végtére is névleg csak a felügyeleti díjat emelték a hatvanszorosára. Utóbbiban a szakmai szervezetek korábban azt mondták: csak később dől el, hogy hány munkahely szűnik meg, és ízlés kérdése, hogy a Tesco tömeges leépítését ő nem érzi jelentősnek.

Emellett Varga szerint abba kéne hagyni a „riogatásokat”, mert „nagyobb gond nélkül” meglesz majd az átállás a vasárnapi bezárásokra. Ezzel szinte szó szerint megismételte egy Fideszhez közeli kamu kereskedelmi szervezet szerda délutáni bejelentését, de ettől még lehet, hogy nem egyeztettek, csak pontosan ugyanaz a véleményük.

Varga Mihály véleménye másrészt változékony: novemberben még azt mondta, hogy „nem bölcs dolog” a vasárnapi zárva tartás.

A devizahiteles problémáról az MTI szerint nagyjából annyit mondott, hogy a magyar modell működik”. És már több országból érdeklődtek ezzel kapcsolatban, de az nem derül ki, hogy mondjuk a végtörlesztés, az árfolyamgát, a fair bankrendszer, a kilakoltatási moratórium, a kötelező forintosítás vagy valami más tapasztalatunk miatt jöttek a megkeresések. 

A benzinár csökkenésével kapcsolatban Varga Mihály azt mondta:

„Magyarországon piacgazdaság működik, nincs olyan árszabályozó hatóság, amely beavatkozna a piaci folyamatokba. De azt vizsgálni kell, hogy ha egy olyan terméknek jelentősen esik az ára, amely több más termék árában is megjelenik, akkor ennek miért nem érezhető a hatása.”

És figyelik az inflációs folyamatokat, és hogy mely szektorban követik az ármozgásokat, és ahol nem, ezt jelzik, de konkrétan

Arról is beszélt, hogy a devizahiteleseknél is gond volt az, hogy ha gyengült a forint árfolyama, akkor a bank egyből emelt a törlesztőrészleten, amikor erősödött a forint, jóval később tette meg a szükséges lépéseket. Ez a megállapítása viszont sok banknál igaz lehetett.