Szerdán dől el, mi lesz a görögökkel

2015.03.03. 17:20

Holnap dőlhet el, hogy mi lesz a görögökkel: a kormány 1,4 milliárd eurós kincstárjegy-kibocsátással próbálkozik, ami jó eséllyel sikertelenül végződhet. Ezzel a görög állam egy lépéssel közelebb kerülhet a fizetésképtelenséghez – írja a Napi.hu.

Az akció sikere kétséges, mivel a külföldi befektetők vonakodnak megújítani görög követeléseiket, a helyi bankokat pedig az Európai Központi Bank (EKB) figyelmeztette arra, hogy ne költsék - az EKB-től származó - pénzüket a kormány finanszírozására, mert elzárják az egyetlen pénzcsapot, azt a jegybanki hitelt (ELA), amelyből jószerével még euróhoz juthatnak.

Gavril Szakellaridisz kormányszóvivő csak annyit árult el az üggyel kapcsolatban, hogy keresik az IMF-nek járó 1,5 milliárd euró és a többi márciusban lejáró hitel forrását. A Valutaalap kölcsönének első, 300 milliós részlete pénteken esedékes. Varufakisz a hét végén azt mondta, hogy első számú prioritásuk az IMF-nek járó törlesztőrészlet kifizetése.

A kormányszóvivő megerősítette, hogy az athéni parlament nem fog szavazni a múlt kedden kötött görög-EU megállapodásról, azaz az EU-IMF hitelprogram négy hónapos meghosszabbításáról. Csak vitanapot rendeznek erről. A kormány attól tart, hogy koalíciós pártok képviselői sem szavaznák meg a megállapodást.

Az elmúlt napokban ellenmondó hírek érkeznek arról, hogy csomagolják-e már a görögöknek szánt újabb segélyt vagy sem. Luis de Guindos spanyol gazdasági miniszter arról beszélt egy fórumon, hogy tárgyalások folynak a harmadik, 30-50 milliárd eurós pakk összeállításáról. Az új programban elmondása szerint lazább feltételekhez kötnék a kölcsönök folyósítását, mint az eddigi kettőben.

Valdis Dombrovskis, az Európai Bizottság illetékes elnökhelyettese viszont arról beszélt, hogy szükség lehet ugyan egy harmadik hitelre, mivel Görögország egyelőre nem képes forráshoz jutni a szabad kötvénypiacokon, de erre csak a most futó program júniusi kifutása után térhetnek vissza.