2024. június 24. 21:00
Albánia
Spanyolország
Düsseldorf Arena III. forduló
2024. június 24. 21:00
Horvátország
Olaszország

Már a svájci adótitok sem a régi

2015.04.08. 07:54 Módosítva: 2015.04.08. 07:54

Pankucsi Zoltán, a nemzetgazdasági tárca adóügyi helyettes államtitkára szerint egyre kevesebb helyszínre vihetik adóelkerülésből származó vagyonukat azok, akik kihúzzák magukat a közteherviselés alól - írta a Napi Gazdaság.

Az újság szerdai cikke szerint fontos menekülő útvonal szűnhet meg azzal, hogy Svájc és az EU a banki adatok automatikus kiadásáról állapodott meg nemrég. A dokumentumot március közepén véglegesítették a felek, az aláírás pedig azután jöhet, hogy a svájci kormány és az Európai Tanács megadja a szükséges jóváhagyást. A folyamat akár a nyár végére befejeződhet.

Pankucsi szerint az EU és Svájc egyezsége nagyjából három év múlva tárja szélesre a kapukat a közösség tagállamainak adóhatóságai előtt. A megállapodás a pénzügyi számlák adatainak teljes körű átadását írja elő. Mégpedig úgy, hogy Svájc minden évben részletes tájékoztatást ad arról, kik tartanak pénzt a helyi bankokban. A magyar adóhatóság így olyan listákat kaphat majd meg, amelyek neveket és az azokhoz kapcsoló pénzügyi és személyes adatokat tartalmaznak.

Az egyezmény révén a jövőben bizonyosan lehull a lepel az uniós állampolgárok Svájcba menekített adózatlan vagyonairól. Kétes pénzeket 2018 után senki nem tarthat majd titokban svájci bankszámlán - mondta a helyettes államtitkár. Hozzátette, a szaktárca további elemzéseket végez, és – a hazai jogi keretek között – keresi azokat az újabb megoldásokat, amelyek meggátolhatják az adóelkerülésből származó pénzek külföldre továbbítását.