Alajos, Leila
20 °C
36 °C

Ausztriában is füstmentes kocsmák lesznek

2015.04.10. 16:28

Más európai országokhoz hasonlóan általános dohányzási tilalom lép életbe az osztrák kocsmákban és éttermekben is 2018 májusától egy törvénytervezet szerint, amelyet pénteken ismertetett az osztrák egészségügyi és a gazdasági miniszter – írja az MTI.

A vendéglátóhelyeken kívül a dohányzás tilos lesz majd a vásárcsarnokokban, a klubhelyiségekben és a sátoros szabadtéri eseményeken is, nem vonatkozik viszont a tilalom a szállodákra. A hotelekben kialakíthatnak dohányzóhelyiségeket, amelyekben azonban sem ételt, sem italt nem szabad majd felszolgálni. Azok a vendéglátóhelyek, amelyek 2016 júliusáig önként áttérnek a dohánymentességre, pénzügyi kedvezményeket kapnak.

Az osztrák egészségügyi miniszter szerint a szabályzás kiterjed majd az elektromos cigarettákra is, mert ezek is függőséget okozhatnak, és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) nem zárta ki egészségkárosító hatásukat.

A több mint 144 ezer tagot számláló vendéglátóipari szakszervezet, a Vida üdvözölte a döntést, és remélik, hogy a legtöbb vendéglátóhely már 2018 előtt füstmentessé teszi a helységeit. Az Osztrák Hematológiai és Onkológiai Társaság elnöke áttörésnek nevezte a szigorítást.

Az Osztrák Gazdasági Kamara (WKO) turizmusért felelős vezetője azt szorgalmazta, hogy a vendéglátóipari egységek a szállodákhoz hasonlóan szintén létrehozhassanak külön dohányzóhelyiségeket. Egy 2012-es közvélemény-kutatás szerint az osztrákok csaknem harmada, a férfiak 38, a nők 27 százaléka dohányzik.