Lezárult a vizsgálat: a brókercégek könyvvizsgálói is hibáztak

GettyImages-464311634
2015.06.04. 07:02

Hibáztak a brókercégekben érintett könyvvizsgálók, állapította meg vizsgálatában a Nemzetgazdasági Minisztérium alá tartozó közfelügyeleti hatóság, közölte a tárca az Index kérdésére.

A vizsgálatok számos hiányosságot megállapítottak. A könyvvizsgálók több esetben nem az előírásoknak megfelelően mérték fel a brókercégekre jellemző kockázatokat és a folyamatokba épített kontrollokat, illetve a kontrollok hatékonyságát sem tesztelték.

Az ellenőrzés kiemelten vizsgálta azt, hogy a könyvvizsgálók milyen eljárásokat hajtottak végre, a csalási kockázatokkal kapcsolatban. Megállapították, hogy a könyvvizsgálók nem minden esetben rendelkeztek elegendő szakmai képzettséggel a bonyolult informatikai rendszerek vizsgálatához, ennek ellenére nem vettek igénybe szakértőt.

Azt írták, hogy könyvvizsgálói közfelügyeleti hatóság megtette a szükséges intézkedéseket, az egyedi vizsgálatok megállapításait azonban nem ismertetik, mivel azok nem nyilvánosak.

Korábban már írtunk arról, hogy a Buda-Cashnél, a Hungáriánál és a Quaestornál talált visszaélések után az MNB és a Nemzetgazdasági Minisztérium is felvetette a cégekkel együttműködő könyvvizsgálók felelősségét, hogy mehetett mindez úgy évekig, évtizedekig, hogy a cégek könyvvizsgálóinak nem szúrt szemet. Az NGM akkor a szabályok szigorítását kezdeményezte, illetve az érintett könyvvizsgálók vizsgálatát.

A nemzetgazdasági tárca most válaszában kiemelte, hogy a vizsgálatoknak nem az volt a célja, hogy a könyvvizsgálók büntetőjogi felelősségét megállapítsák. A könyvvizsgálói közfelügyeleti hatóság csak azt vizsgálhatta, hogy a könyvvizsgálatok során a könyvvizsgálók betartották-e a jogszabályokat, szakmai standardokat.