Judit, Xénia
18 °C
35 °C

Eddig 28 milliárdot fizettek ki a quaestorosoknak

2015.07.23. 17:59

Eddig 10 ezer jelentkező Quaestor-károsult 28 milliárd forintot vett fel a Bevától a A Quaestor Károsultak Kárrendezési Alapjának (QA) és a Beva adatai alapján.

A Quaestor kötvény károsultak átlagosan 5,4 millió forintot kérnek az alapoktól, aminek több mint a felét, fejenként átlagosan 2,8 millió forintot fizet ki a Beva a kártalanítás mostani szakaszában. 

A Quaestor károsultak kárrendezését biztosító követeléskezelő alap létrehozásáról szóló törvény szerint a kötvények kárrendezése során a Bevát érintő rész kifizetése július 13-án indult el.

A Bevában lévő tisztességes cégeknek a pillanatnyilag közel 32 000 volt quaestoros ügyfélnek összesen 88 milliárd forintot kell kifizetnie. A döntés nyomán több cég kivonulhat, a Buda-Cash károsultak, és az OTP pedig az alkotmánybírósághoz fordultak, amiért csak a Quaestor-károsultakat kell kiemelten kártalanítani.

Miért csak a quaestorosokat kell kimenteni?

Erre megnyugtató magyarázatot eddig senki nem adott, miközben még a kormány közeléből is jó páran felháborodtak rajta. Sok pénzügyes szerint az ügyfelek lekenyerezése az ügy eltussolását segítheti: ha mindenki pénzéhez jut, nem fognak a kártérítési perek során kiderülni a Quaestor homályos ügyei, amelyek közül jó néhányhoz az államnak is bőven lehet köze. Ami biztos: a már kiderített húzások az ügyészségről visszapattantak, egy másik esetben a hányaveti rendőrség vesztette el véletlenül az eddigi nyomozati anyagokat.

Még a csőd után lóhalálában hoztak egy törvényt a Quaestorra, ami szerint a többi bebukott csaló brókercégtől eltérően a Quaestor-kötvényeseit biztosan kártalanítaniuk kell a tisztességes pénzügyi cégeknek 100 ezer euróig, azaz nagyjából 30 millió forintig. Most viszont az alkotmánybírósági  vizsgálattal egy darabig politikai csapdahelyzetbe lavírozta magát a kormány.

 Ha most kifizetik a pénzt 30 millióig, majd az AB elkaszálja a törvényt, az elég nehezen lesz kezelhető, lázadozni fog néhány tízezer gazdagabb ember. Ha viszont nem fizetnek semmit az AB távoli döntéséig, az ügyfelek lázadnak fel, és mennek utcára. Így aztán bedobtak egy köztes, jogilag elég vitatható megoldást: egyelőre csak hatmillióig kell kártalanítani, vagyis úgy, mintha nem is élne a quaestoros törvény harmincmilliós plafonja. Emiatt most csak a valós károknál jóval alacsonyabb összegig, összesen 88 milliárd forintig kártalanítanak.

Ez meg Quaestor-károsultaknak nem tetszik, akik nem értik, hogy mióta nem kell betartani egy hatályos törvényt attól, hogy az Alkotmánybíróság elkezdte vizsgálni. Részletesebben itt írtunk egyébként a kártalanítás körüli furcsaságokról..