Brutálisak a bérleti árak, egyre többen mennek lakóközösségbe

2015.07.31. 16:45

Budapesten 20 százalékkal, de a többi régióban is jelentősen drágultak az lakásbérleti díjak. A felsőoktatási ponthatár-húzás után országszerte megindult a roham a kiadó lakásokért, ami augusztusban csak tovább fokozódhat. Kicsi a kínálat, szeptembertől viszont több ezer egyetemista költözne, a kérdés csak az, hogy hova és mennyiért.

Idén 72 ezer diákot vettek fel felsőoktatási intézménybe, a többség a lakóhelyétől távol folytatja tanulmányait, így lakást kell találnia, Budapesten, Sopronban és Győrben keresnek mostanában a legtöbben.

A legolcsóbb megoldás általában a kollégium, egy szobáért havonta átlagosan 10-25 ezer forintot kérnek el. Hogy ki kap szobát és ki nem, az nagyjából augusztus közepére dől el, az elbírálást a hallgató szociális helyzete, az intézmény és a lakóhely közötti távolság, valamint a tanulmányi eredmény is befolyásolja. Akinek nem jut koli, marad a bérlés, ami viszont elég drága.

Kiadó lakások átlagára, Jófogás statisztika
Kiadó lakások átlagára, Jófogás statisztika

Az átlagos budapesti lakás havi bérleti díja 186 000 forintra emelkedett a Jófogás hirdetései között, ebben mondjuk az is benne van, hogy elég kevés kis lakást hirdetnek, a belvárosban például jelentős részüket airbnb-n hirdetik magasabb árakon.

A központtól kicst távolabb, de jó helyen egy garzon, vagy egy kisebb lakás rezsi nélkül azért 100-120 ezer forint körül kifogható. Ez azonban még mindig nem igazán olcsó egy kereset nélküli egyetemistának, másrészt hatalmas szerencse kell ahhoz, hogy egyáltalán találjunk ilyen lakást.

Az önálló albérlet helyett így aztán egyre többen gondolkodnak lakóközösségben, kivesznek egy 4-5 szobás lakást, aztán szétdobják a bérleti díjat. Így egy szoba sokszor már a kollégiumi árakat közelíti.

Első körben jellemzően inkább ismerősök költöznek össze, de arra is van megoldás, ha nincsenek barátaink a városban. Rengeteg apróhirdetésben kínálnak szobát, vagy keresnek lakótársat egy-egy lakóközösségbe. Most például az egyetemisták rohamát meglovagolva a Jófogás is külön funkciót hoz be oldalán lakótárskeresésre, eddig 1500 hirdetést sikerült összegyűjteniük a témakörben.

Az oldal statisztikái szerint Budapest után Debrecenben a legélénkebb a lakótárskeresés, de a 2015-ös ponthatárok kihirdetése azonnal megnövelte egyéb nagyvárosok kereséseinek számát is. Általában a gépesített és bútorozott, jó közlekedési lehetőségekkel bíró lakásokat keresik, a férfiak és nők megközelítőleg hasonló arányban gondolkodnak lakóközösségben, de nőként kicsit könnyebb betársulni.