Kiakadtak az Airbnb-től a szállodások

2015.08.17. 07:56

Az állam mielőbbi segítségét várja a magyar szállodaipar a magánlakásukat kiadó ingatlanulajdonosok miatt, akik mostanra már akár a forgalmuk 5-10 százalékát szívják el, többnyire feketén - írja a Napi Gazdaság.

A lakáskiadós mobilos alkalmazások és oldalak - mint például az Airbnb - a világban is egyre népszerűbbek, viszont többnyire bizonytalan a jogi helyzetük, ezért sok lakástulaj ezt kihasználva nem fizet adót, és nem tartja be azokat a szabályokat, amiket például egy hostelnek vagy hotelnek be kell tartania.

Magyarországon is egyre népszerűbb a jelenség, egyre több városi ingatlant kifejezetten azzal a céllal vesznek meg, hogy turistáknak adják ki rövidebb távon. Ingatlanszakértők szerint többek között ezért is van, hogy mostanában nagyon megemelkedtek az albérletárak.

A hazai turizmus képviselőinek viszont nem csak az a baja, hogy sok Airbnb-s nem fizet adót, hanem az is, hogy úgy érzik, hátrányba kerültek azáltal, hogy nekik egy sor közegészségügyi, fogyasztóvédelmi, élelmiszer-, munka- és tűzbiztonsági előírásnak kell megfelelniük, amiknek a szabályozatlan piacon mozgó új lakáskiadóknak nem. Ez pedig még jobban megdrágítja őket az új konkurenciához képest. A lap szerint ugyanis amíg például Budapesten 70-120 euró éjszakánként egy hotelszoba ára, addig magánlakásban akár 40 euróért is találni szállást.

Airbnb után vagy más lakáskiadás után is kell adózni

Minden ingatlanbérbeadásból származó jövedelem után adózni kell, írta közleményében a NAV. Az egyik lehetőség a tételes költségelszámolás, amikor a bevételt, a jövedelem kiszámításánál csökkentik az igazolt költségek (közüzemi számlák, felújítási költségek) és az értékcsökkenés. A másik lehetőség, hogy a teljes bevételből 10 százalék költséghányad levonásával állapítja meg jövedelmét a bérbeadó. A jövedelem után negyedévenként adóelőleget kell fizetni, és az éves adóbevallásban önálló tevékenységből származó jövedelemként kell feltüntetni. Az adó mértéke 16 százalék, az egészségügyi hozzájárulás pedig egymillió forint jövedelem felett 14 százalék.

Ha üzletszerűeűen adunk bérbe ingatlant, azaz szállodaszerűbben működik a dolog, akkor már elég sokféle működési és adózási forma lehetséges. De a legetöbben adószámos magányszemélyként teszik ezt a NAV szerint.

Idén júliusban emiatt a Nemzeti Adó- és Vámhivatal is alaposabb ellenőrzésbe kezdett, a Napi Gazdaság viszont úgy tudja, egyelőre nincs terv a Nemzetgazdasági Minisztériumban arra vonatkozóan, hogy hogyan kéne bevonni a frissen lakáskiadóvá vált korábbi albérletkiadókat a szabályozott szállodapiacra.