János, Pál
19 °C
34 °C
Index - In English In English Eng

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Vádat emeltek Portik Tamás üzlettársa ellen

2015.08.18. 13:17 Módosítva: 2015.08.18. 13:24

Vádat emelt a fővárosi főügyészség Holman Endre, a Generál Média csoport tulajdonosa és Portik Tamás volt üzlettársa ellen. A vád szerint Holman és testvére, Holman János 2009 és 2011 között

1,3 milliárd forintnyi fiktív számlát fogadtak el két cégtől, és ezzel 260 millió forint áfát csaltak.

Az ügyészség közleménye szerint H. Endre és H. János úgy akarták két, reklámokkal és internetes oldalak üzemeltetésével foglalkozó cégük adóját „jogosulatlanul csökkenteni”, hogy

  • két másik kamu cégtől kamu számlákért nem létező weboldalakat fejlesztettek és piackutatásokat készítettek;
  • a számlákon szereplő pénzt átutalták a megbízók bankszámlájára;
  • onnan pedig strómanokon keresztül visszakapták a pénzt.

Ezért a trükkért Holman Endre és testvére kettőtől nyolc évig terjedő büntetést kaphat, velük együtt pedig vádat emeltek még a megrendelő cégek stróman ügyvezetői, tényleges irányítója és egy közvetítő ellen, összesen kilenc ember ellen.

A Holman testvérek egy hódmezővásárhelyi pornóoldal-üzemeltetőből nőtték ki magukat a magyar média meghatározó figuráivá – cégük, a Generál Média a Mellesleg.hu-t, a MyVip.hu-t és a Juj.hu-t és még vagy negyven weboldalt üzemeltetett. A cégnek hatalmas ambíciói voltak a médiapiacon, például megpróbálták megvenni az Origót és az Iwiwet, és egyszer még a magyar média legnagyobb konferenciáját, a Media Hungaryt is megpróbálták megpuccsolni.

A testvérpár a 2012-ben letartóztatott maffiózó Portik Tamás üzlettársa volt, az ő fiától vásárolt budapesti lakásban volt a Generál Média irodája, és itt forgatták azt a videót is, amiben valaki vesztegetéssel vádolta Kósa Lajos debreceni polgármestert 2010-ben. 

Holman Endrét, aki a körözése elől Szingapúrba menekült, tavaly júliusban a frankfurti repülőtéren tartóztatta le egy akkora kommandós csoport, mint amekkora egy évvel korábban Portik Tamást is elfogta, Jánost pedig még 2014 áprilisában őrizetbe vették. 

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!