Auguszta
-4 °C
2 °C

Magyar netpornó: a nagy biznisz

2005.07.08. 11:01
Az elmúlt két év alatt letisztult a magyar netes pornópiac: a rengeteg illegális tartalmat pénzért vagy ingyenesen kínáló kis pornóoldalak mellett jelenleg két-három nagy cég kezében összpontosul a fizetős és jogtiszta forgalom 80 százaléka. Ezek a cégek ma már azt fontolgatják, hogy szolgáltatásaikat kiterjesztik a szomszédos országokba és az orosz piacra is.
Az online szexpiaci, hangsúlyozottan virtuális élvezetet nyújtó szolgáltatás lényege, hogy a felhasználó emelt díjas sms-ben belépési kódot igényel az oldalhoz kapcsolódó sms szolgáltatótól, amelynek segítségével internetről letöltheti az erotikus tartalmat a számítógépére. A erotikus tartalom tekintetében jelenleg többféle modell van a piacon: lopott tartalom ingyenesen, lopott tartalom pénzért, jogtiszta tartalom pénzért, és jogtiszta tartalom ingyenesen, illetve mindezek vegyesen. Két évvel ezelőtt indult meg az a folyamat, hogy a rengeteg illegális tartalmat szolgáltató kis pornóoldalak egy része fizetőssé vált, ugyannakkor mára három-négy nagy cég kezébe került a piaci forgalom döntő hányada.

Goldengate, Mellesleg, Machomedia

A piac két meghatározó szereplője a Goldengate és a Mellesleg-Maxiweb, amelyek összesített piaci részesedése - a fizetős erotikus tartalom forgalmát tekintve - becslések szerint eléri a 80 százalékot. Meg kell említeni még az ingyenes tárhelyeket kínáló Freeweb-et, amely az egyéni felhasználók által létrehozott 8800 erotikus tartalmú honlapon, továbbá a hozzájuk kapcsolódó sms-küldő rendszeren keresztül (smsfilm.hu) igen erős szereplője a piacnak.

Nyolcmilliárd dollár lehet a globális netpornó-forgalom
A magyar online szexpiac forgalmáról jelenleg nincs hitelt érdemlő adat. Óvatos becslések szerint az online, mobilon keresztül beléptető erotikus tartalomszolgáltatás éves forgalma becslések szerint 100-200 millió forint, ami a teljes hazai szexpiac mintegy 0,5-1 százalékát teszi ki. Más becslések szerint ugyanakkor évi 1-2 milliárd forintra is tehető a hazai online szex-forgalom. A Visiongain amerikai tanácsadó cég felmérése szerint a globális pornópiac forgalma 2006-ra eléri a 70 milliárd dollárt, melyből 4-4 milliárdot tehet ki a mobilon, illetve weben szolgáltatott pornográfia.
Negyedikként ott figyel a sorban a Machomedia, amely azonban nem fizetős, hanem ingyenes és jogtiszta tartalmakat (saját készítésű szöveg, fotó, videó) kínál, és inkább pornóval foglalkozó közösségi fórumként funkcionál, mintsem hagyományos pornóoldalként. Bár a bevételeket tekintve valószínűsíthetően a Mellesleg-Maxiweb a nyerő, a látogatottsági versenyt - a szereplők saját közlése alapján - a Goldengate, illetve a Machomedia vezeti. A Medián Webauditnál elmondták: a Machomediát egyáltalán nem, míg a Goldengate-et egy üzleti partner megbízásából önállóan mérik, ám az erre vonatkozó adatok nem publikusak.

Tízmilliós biznisz a nem playboyos Heffnerrel

A Goldengate-et 1999-ben két középiskolás alapította pusztán hobbiból: az erotikus tartalom kezdetben partikuláris helyet foglalt el a szolgáltatások között, ám az alapítók hamarosan észrevették, hogy - a fórum és viccek mellett - a szex vonzza a legtöbb látogatót. Mint a Goldengate egyik névtelenséget kérő tulajdonosa elmondta, az időközben cégalapítással megfejelt Goldengate életében fordulópontot jelentett, amikor 2004-ben egy svájci pénzügyi befektető felvásárolta a társaság 50 százalékát, és több tízmillió forintot invesztált a pornóoldalba.

A fejlesztésnek köszönhetően a svájci Heffner Communications AG - amelynek nincs köze a Playboy birodalmat megalapító Hugh Hefnerhez - által kiadott pornóoldal meghatározó szereplővé vált a fizetős erotikus tartalomszolgáltatás területén. A Goldengate saját tulajdonú szerverről szolgáltat, és - saját elmondásuk szerint - havi átlagban napi 40 000-60 000 egyedi látogató keresi fel őket, az oldalletöltések száma meghaladja a napi 2-2,5 milliót. A társaság 6 fős szerkesztőséggel működik, melyet a tulajdonosokból álló menedzsment irányít.

Erotika mobilszélessávon

A pornóbiznisszel foglalkozó társaság tervei között szerepel, hogy beszállnak a szélessávú mobilszolgáltatás erotikus üzletágába is. Erről előrehaladott tárgyalásokat folytatnak a mobilszolgáltatókkal (a cégcsoport már most is szolgáltat letölthető zenei tartalmakat az egyik mobilszolgáltató WAP-os felületén). Másrészről egy angol nyelvű pornóoldalt is szeretnének létrehozni, amelyet szlovák, orosz, román, lengyel nyelven is elérhetővé kívánnak tenni.

Mellesleg: cyberszex ingyen is

A 2000-ben alapított Mellesleg tulajdonképpen egy általános szórakoztató portál, amelynek keretein belül a Mellesleg Férfimagazin foglalkozik erotikával. "A Férfimagazint a Medián által auditált adatok alapján havi átlagban napi 20-25 ezer egyedi látogató keresi fel" - mondta Holman Endre, az oldalt működtető Generál Média Kft. ügyvezetője.

A társaság - az ingyenes erotikus szolgáltatás mellett - két éve hozta létre a Maxiweb elnevezésű internetes fizetős beléptetési rendszerét, amelyet az országban elsőként alkalmaztak erotikus tartalmak letöltésére. A piaci szereplők szerint a Maxiweb - elsősorban helyzeti előnyének köszönhetően - jelenleg a legnagyobb forgalmat generáló erotikus sms-küldő rendszer Magyarországon.

Havi egymilliós szexfilm-forgalom

A társaság tulajdonában van a szintén két éve elindított és kifejezetten erotikus filmek letöltésével foglalkozó vállalkozás, a DVD Mozi is. Ez havi egymillió forintot forgalmaz, de ennek csak a töredéke marad meg a társaságnál a szolgáltatói és a partneri jutalékok kifizetése után. Holman Endre elmondta: a cégcsoport egyre inkább leépíti a magyarországi erotikus tartalomszolgáltatását, helyette inkább külföldön terjeszkednek tovább.

Csaknem kilencezer pornóoldal a Freeweben

Nagy üzlet a netes szexhirdetés
Az online szexpiac szerves részét képezik az internetes szexhirdetések is. Bár a fizetett szexuális szolgáltatások hirdetésének szigorú törvényi szabályozásai vannak, több mint száz olyan magyar nyelvű oldal van a neten, amely erotikus társkereséssel foglalkozik - ezek között van olyan is, amelyek több tucat lány hirdetését tartalmazza -, emellett százas nagyságrendűre tehető az egyes lányokat bemutató honlapok száma. Ezeknek az oldalaknak egy jelentős része ingyenes tárhelyszolgáltatókon vagy külföldi szervereken található.
Az internetes erotikus tartalomszolgáltatás piacán erős szereplő a Freeweb.hu-t és tar.hu-t működtető SWI Kommunikációs Kft. a Medián adatai alapján a negyedik legnagyobb online portfolióval rendelkezik Magyarországon. A főtevékenységként ingyenes webhosting szolgáltatással foglalkozó cég összesen 220 000 regisztrált honlapnak biztosít tárhelyet, amelyből - a felhasználók saját besorolása alapján - csupán 8800 az erotikus kategóriájú oldal.

A társaság állítása szerint a cégnek alapvetően nem a fizetős sms-ekből, és nem is az erotikus tartalomszolgáltatásból, hanem a teljes online portfolióba tartozó reklámfelületek bérbeadásából, illetve egyéb internetszolgáltatási tevékenységéből származik a fő bevétele. "A társaság első körben nem tervezi, hogy beszálljon a 3G mobilszolgáltatásba. Inkább a bankkártyás fizetést kívánjuk fejleszteni, amely kifejezetten nem az erotikus témájú internetes szolgáltatások esetén nyújt megfelelő fizetési módszert" - mondta Kisérdi Tamás, az SWI kereskedelmi igazgatója.

Ezer szexfilm jogtisztán

A Freeweben is megtalálható saját erotikus szekciót az smsfilm.hu működteti-szolgáltatja klónoldalként. Az önálló, céggel megtámogatott smsfilm.hu két évvel ezelőtt vágott bele az általuk kifejlesztett klón oldalas partnerprogram-rendszer üzemeltetésébe. A saját szerverekről szolgáltató társaság jelenleg 12 filmforgalmazó, közel 1000 filmjét teszi jogtisztán letölthetővé. Bár ma még nem nagy üzlet az amerikai, vagy világméretű bankkártyás rendszerekhez képest az sms szolgáltatás, globálisan rentábilis működtetni a partnerprogramot, és a rendszert Magyarországon - mondja Kupcsik Sándor az smsfilm.hu kereskedelmi munkatársa.