Megint itt egy gyenge kínai adat

2015.09.08. 08:40

Jelentősen, éves összevetésben 9,7 százalékkal csökkent Kína külkereskedelmi forgalmának jüanban számolt értéke augusztusban. Az előző hónapban 8,8 százalék volt a visszaesés mértéke, írja az MTI.

A kínai vámszolgálat kedden közzétett adatai szerint az export értéke augusztusban éves összehasonlításban 5,5 százalékkal csökkent, ami valamivel kedvezőbb az elemzők által várt 6 százalékos, illetve a júliusi 8,3 százalékos zsugorodásnál.

Az import már a tizedik egymást követő hónapban csökkent augusztusban. Elemzők 8,2 százalékos csökkenésre számítottak a júliusi 8,1 százalék után, a tényadat azonban ennél sokkal rosszabb, 13,8 százalék lett, ami jól tükrözi az alacsony nyersanyagárak és a kitartóan nyomott kínai kereslet együttes hatását.

A Portfolio a Reutersre hivatkozva azt írja, hogy a következő hetekben beérkező augusztusi adatokban az elemzők arra keresik majd a választ, hogy Kínára a fokozatos, kiszámítható lassulás, vagy a hirtelen földet érés vár. A politikai vezetés egyelőre bízik abban, hogy az intézkedései (az önkormányzati adósságcsere, kamatvágás, ingatlanpiaci élénkítő lépések) élénkítik annyira a gazdaságot, hogy az idei 7 százalékos GDP-növekedési cél megvalósuljon.

Kínában nemrég óriási tőzsdei pánik volt többek között azért, mert egyszerre sokan kezdték el megkérdőjelezni, hogy tudja-e tartani Kína azt a hatalmas tempójú növekedést, amit eddig tartott. Erről itt, itt és itt írtunk bővebben.