10 milliárd alatt vette meg az állam a GDF Suezt

2015.09.09. 13:28

Most valóban lenne lehetőség tovább csökkenteni a lakossági gázárakat, mivel estek az olajárak, de a cél inkább az, hogy a lakossági gázáraknál kisimítsák a világpiaci árváltozásokat. Vagyis ahelyett, hogy most csökkentene a kormány, azt szeretnék, hogy inkább ne kelljen majd emelni akkor, ha újra drágább lesz a beszerzés, magyarázta Németh Lászlóné, államtitkár az Első Nemzeti Közműszolgáltató (ENKSZ) szerdai sajtóbeszélgetésén.

A beszerzési ár és az eladási ár közti különbözet jelenleg az állami MVM-hez tartozó MFGK-nál gyűlik, idővel azonban szabályozáson keresztül meg kellene oldani, hogy az MFB alá tartozó ENKSZ-hez kerüljön, részben ebből kompenzálhatnák majd a rezsiholding későbbi, magasabb világpiaci árak mellett kialakuló veszteséges időszakát.

Mert hogy veszteséges lesz, főleg az első néhány évben, az nem kérdés, de szerencsés esetben Németh Lászlóné szerint nem kell majd teljesen felélniük azt a 14 milliárdos tőketartalékot, amellyel indultak. A lakosságnak adott gázon elkönyvelt mínuszt reményeik szerint ugyanis az olcsó olaj miatt felgyűlt tartalékon túl részben a várt szinergiák kompenzálhatják majd, részben pedig az ENKSZ szabadpiaci gázkereskedői tevékenysége.

Lesz ugyanis ilyen is. Az MFB korábban már létrehozott, de eddig szinte semmire nem használt gázkereskedő cégét hamarosan beolvasztják az ENKSZ-be, és az gyakorlatilag átvesz minden nem lakossági gázkereskedői tevékenységet a Főgáztól. Itt pedig már nem érvényesülnek majd az ENKSZ egészére jellemző nonprofit szempontok, nyereség lesz a cél, hogy ki tudják pótolni a lakossági piacon felgyűlt veszteséget.

Az ENKSZ egyébként folyamatosan veszi át a gázfogyasztókat azoktól a szolgáltatóktól, amelyek visszaadták az engedélyüket, egyelőre még a folyamat elején járnak, de szerintük jól halad a dolog. Korábban nem beszélhettek róla, most már nyilvános, hogy megveszik a GDF Suez szolgáltatócégét, 10 milliárd forint alatt vásárolnak.

A vételre azért volt szükség, mert eddig csak a Főgáz volt az államé, és állt az ENKSZ irányítása alatt, a fővárosi cég informatikai rendszere pedig önmagában kevés lett volna ahhoz, hogy az átvett több millió fogyasztót kezelni tudja. A GDF infrastruktúrája - IT, ügyfélszolgálat stb. - elég jó, így már képesek lesznek az összes ügyfél kezelésére. A két informatikai rendszer, amelybe az E.On, Tigáz, Telekom ügyfeleit is átteszik, párhuzamosan működik majd egymás mellett.

Ebben tehát nem lesz nagyon nagy a szinergia, ahogyan az idővel átvett áramfogyasztókat sem lehet majd ugyanezekben a rendszerekben kezelni. Viszont közös lesz a HR, marketing, közös a hátralékkezelés, beszerzés, számlázás, sokat lehet ezen majd spórolni az ENKSZ szerint. Az ügyfélélményről nem is beszélve, Horváth Péter elnök-vezérigazgató szerint egészen más érzés lesz egy állami cégtől kapni a gázt, mint egy multitól.

Elmondta azt is, igaz ugyan, hogy a Főgázt megbüntették kétszer 15 millióra, mert nem mutattak be üzleti tervet az Energiahivatalnak, de ez nem azt jelenti, hogy ne lenne egészen pontos tervük arra, hogy hogyan tervezik biztosítani több millió ember gázszolgáltatását. Mindössze arról van szó, hogy akkor még éppen tárgyaltak a GDF Suezzel is a cég megvételéről, ami ugye teljesen átformálja az üzleti tervet, hiszen hozzájuk kerül a francia cég infrastruktúrája is, de ezt nem árulhatták el az Energiahivatalnak, mert titoktartást fogadtak.

Több nagy akvizíciót a földgázpiacon az ENKSZ nem tervez, Németh Lászlóné szerint viszont az árampiacon jelenleg is tárgyalnak, és jól halad az RWE-vel is a májusban kötött szándéknyilatkozat megvalósítása is az Elmű-Émász átvételéről.