Csepreghy: Újra küldi a felfüggesztett pénzeket az EU

2015.09.29. 12:06

Újraindultak  a kifizetések azokban az operatív programokban, amiket még 5 hónappal ez előtt állított le az Európai Bizottság - ezt jelentette be kedden Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkára.

A Gazdaságfejlesztési Operatív Programba (GOP) tartozó kutatás-fejlesztés, vállalkozói komplex fejlesztések, és modern üzleti környezet kialakítása  tartozó, összesen 700 milliárd forintnyi projektekhez azért nem küldték a pénzt, mert a bizottság "súlyos, rendszerszintű gyengeségeket" talált a pályáztatási rendszerben 2007-től. Például olyan eseteket találtak, hogy 

  •  egy projektben huszonháromszor annyit akartak kifizetni egy szakértőnek egy munkáért, mint ugyanabban a projektben korábban egy másiknak majdnem ugyanarra a feladatra,
  • vagy olyan is, hogy ötször annyiért vettek egy présgépet, mint amennyiért amúgy a piacon lehet ilyeneket kapni,
  • vagy, hogy egy projektben 7-9-szer annyit fizettek marketingtervezésre, mint amúgy hasonló projektekben szokás.

Az Európai Bizottság most,  lezárva az öt hónapos vitát,  feloldotta a kifizetések felfüggesztését. A pályázók Csepreghy szerint a felfüggesztésből eddig sem érzékeltek semmit, mert az érintett összeget a költségvetés előfinanszírozta.

A kormány és a bizottság most abban állapodott meg, hogy az ország úgynevezett átalánykorrekciót alkalmaz a bizottság szerint problémás projekteknél, ennek összértéke 21,7 milliárd forint. Abban is megállapodtak, hogy Magyarország ezeket a forrásokat nem veszíti el, hanem korábban a hazai költségvetésből finanszírozott fejlesztéseket fizetnek ki belőle, minden nyertes pályázó megkapja az utolsó fillérig az elnyert támogatást - mondta Csepreghy at MTI beszámolója szerint. 

A helyettes államtitkár arról is beszélt, hogy  a 2007-2013-as időszak forrásokat lényegében lehívtuk, a teljes kifizetés 8700-8800 milliárd forint között lesz. Ezen felül mintegy 200-300 milliárd forint értékben fizetnek ki korábban a hazai költségvetés túlvállalása mellett befogadott projekteket.