Jövőre 340 milliárdot költünk közmunkára

2015.10.02. 12:46

A jövő évi költségvetésből 340 milliárd forintot különítenek el a önfoglalkoztatás finanszírozására, jelentette be Pintér Sándor a pénteken kezdődött Országos közfoglalkoztatási kiállítás megnyitóján. A belügyminiszter közölte, ezt a foglalkoztatási formát a kormány továbbra is átmenetinek tekinti, de a rendszer fenntartása mindaddig szükséges, amíg a piacgazdaság keretein belül nem elérhető a teljes foglalkoztatottság. 

A bejelentés azért érdekes, mert a múlt héten látott napvilágot egy elemzés, amely szerint a közfoglalkoztatás közel sem hozza azokat a számokat, amelyeket a kormány kitűzött. 2015-ben 213 ezer közmunkásra számítottak, ehhez képest 180-190 ezer ember vett csak részt a programban. Az idei keret 270 milliárd forint volt, amelynek az év első felében már több mint a felét sikerült is elkölteni annak ellenére, hogy a tervezettnél nagyjából 30 ezer emberrel kevesebben dolgoztak közfoglalkoztatás keretében. 

Pintér mai bejelentése alapján ezt az összeget jövőre további 70 milliárd forinttal növelik, kérdés, mire tervezik elkölteni a keretet, mivel az eddigiek alapján nem tűnik úgy, hogy a tervezett mértékben nőne a közfoglalkoztatottak száma. A kérdést elküldtük a Belügyminisztériumnak is, a választ még várjuk.