Sztrájkolnak a görög dokkmunkások

2015.10.22. 13:34

Letették a munkát a görög dokkmunkások szerdán, tiltakozásul a legnagyobb görög kikötők magánosítása ellen. A szakszervezet azt követeli, hogy állítsák le a kikötők eladását a külföldieknek, és javaslata szerint azokat görög tőkével, részben hitelek felhasználásával, az Európai Unió pénzügyi támogatásával fejlesszék, írja az MTI.

A múlt héten jelentette be a görög állami vagyonkezelő társaság vezetője, hogy a tervezetthez képest közel egy hónappal későbbre tolódik a két legnagyobb görög kikötő magánosítása. 

Az eladás az egyik feltétele volt annak, hogy Görögország augusztusban megkaphassa a három évre szóló újabb segélycsomagot.

A görög illetékes a privatizáció csúszását a szeptember 20-án tartott idő előtti választásokkal indokolta, ami lelassította az előkészületeket.

Az ügynökség vezetője szerint a pireuszi kikötő 51 százaléknyi tulajdonrészére október vége helyett november végéig lehet kötelező árajánlatot tenni, a thesszaloniki kikötő többségi tulajdonrészének a megszerzésére az árajánlatot jövő év március végéig lehet megtenni az eredetileg kijelölt február eleji időpont helyett.

Görögország az idei évre 1,4 milliárd euró, jövőre 3,7 milliárd euró privatizációs bevétellel számol. A görög vagyonkezelő irányítója szerint az idei tervet azonban nem sikerül teljesíteni, mert késik a megállapodás arról, hogy a német Fraport megszerez több görög repülőteret, ugyanakkor a magánosításból származó jövő évi bevétel már a terveknek megfelelően alakul.